Menu od 6-10.02.2023r.

Menu od 6-10.02.2023r.

Jadłospis 6-10 lutego  2023r.      

 

 

 

 

Śniadanie/ śniadanie diety (różnice w kolorze czerwonym)

 

Obiad

 

Diety –  bezmleczna

 

POZOSTAŁE DIETY !!! różnice w posiłkach

Poniedziałek

 

pieczywo mieszane 50g

masło 5g / tłuszcz roślinny 5g

ser żółty 15g

szynka 15 g

warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka)

kawa zbożowa 200ml (mleko, kawa zbożowa, cukier)

alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, soja, sezam i pochodne

zupa z czerwoną soczewicą  250ml (czerwona soczewica, przecier pomidorowy, marchew, pietruszka – korzeń, por, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz, śmietanka 30% )

alergeny:  mleko i pochodne

 

spaghetti w sosie pomidorowym 180g (makaron bezjajeczny z pszenicy durum, pomidory, cebula, sól, pieprz, czosnek, bazylia) ;

alergeny: zboża zawierające gluten

wafle ryżowe, szynka i ogórek świeży 60 g, sok owocowy 150ml

alergeny: soja i pochodne

 

zupa bez śmietany

 

 

bzbl: zupa bez śmietany

 

 

Wtorek pieczywo mieszane 50g

masło 5g / tłuszcz roślinny 5g

ser twarogowy 20g

dżem niskosłodzony 10g

warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka)

kakao 200ml (mleko,kakao, cukier)

alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne,soja i pochodne, jaja, sezam i pochodne, gorczyca

krupnik z kaszą jęczmienną 250ml (mięso drobiowe, kasza jęczmienna, marchew, pietruszka – korzeń, por, ziemniaki, sól, ziele angielskie, liść laurowy, olej rzepakowy, natka pietruszki )

alergeny: seler

 

kotlet pożarski 70g (mięso drobiowe, bułka czerstwa, jaja, bułka tarta, cebula, olej roślinny, sól, pieprz), ziemniaki 100g, bukiet gotowanych warzyw 70g (marchew, brokuł, kalafior, sól, pieprz)

alergeny: zboża zawierające gluten, jaja

pizzerinki 80g / 100g (mąka pszenna, olej, drożdże, sól, przecier pomidorowy, ser żółty, wędlina), owoc 80-110g

alergeny: gluten i pochodne, mleko i produkty pochodne

 

 

zupa bez śmietany

 

 

 

 

 

 

 

bzbl: – zupa bez ziemniaków

–          ryż 100g

–          pizzerinka bez sera

 

 

bwp: mięso drobiowe gotowane 80g

 

 

Środa pieczywo mieszane 50g

masło 5g / tłuszcz roślinny 5g

jajko na twardo  25 g

pasztet  20 g

warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka)

kawa zbożowa 200ml (mleko, kawa zbożowa, cukier)

alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, jaja, sezam i pochodne, soja

 

zupa krem z białych warzyw z grzankami 250ml (pietruszka – korzeń, ziemniaki, seler, kalafior, por, śmietana 18%, olej rzepakowy, sól, pieprz, grzanki )

alergeny: gluten i pochodne, mleko i pochodne, seler

 

schab pieczony 70g (wieprzowina – schab b/kości, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz), kasza wiejska 100g, 70g surówka z marchwi i jabłka  (jabłko, marchew)

alergeny: zboża zawierające gluten

 

budyń waniliowy 150 ml (mleko, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, wanilia, cukier), wafle tortowe 15g

alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i pochodne

–          zupa bez śmietany

–          budyń na mleku roślinnym

 

 

bzbl: – zupa bez śmietany

–          budyń na mleku roślinnym

 

 

Czwartek pieczywo mieszane 50g

masło 5 g / tłuszcz roślinny 5g

krakowska z indyka 15 g

ser żółty 15g

warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka)

kakao 200ml (mleko,kakao, cukier)

alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i produkty pochodne, sezam i pochodne

 

barszcz ukraiński 250ml (fasola biała, buraki, marchew, pietruszka – korzeń, por, ziemniaki, śmietana 18%, sok z cytryny, olej rzepakowy, natka pietruszki, sól, pieprz, majeranek) alergeny: mleko i produkty pochodne

 

risotto z warzywami 180g (ryż biały, marchew, pietruszka – korzeń, fasolka szparagowa, brokuły, papryka, cukinia, groszek zielony, cebula, czosnek, oregano, oliwa, sól, pieprz)

alergeny: –

 

smoothie jogurtowo-owocowe 150ml (jogurt naturalny, mleko, owoce, cukier), pałki kukurydziane 15g

alergeny: mleko i produkty pochodne

 

zupa bez śmietany

 

 

 

 

mus owocowy 150ml (owoce) alergeny: –

bzbl: – zupa bez ziemniaków i bez śmeitany

–          mus owocowy 150ml (owoce) alergeny: –

Piątek pieczywo mieszane 50g

masło 5g / tłuszcz roślinny 5g

śmietana 18%, rzodkiewka, sól, pieprz)

polędwica 15g

warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka)

mleko 200ml

alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, sezam i pochodne

 

alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, sezam i pochodne

 

pomidorowa z ryżem 250ml (kurczak świeży, indyk, cebula, marchew, pietruszka, seler, przecier pomidorowy 30%, por, sól, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, ryż , natka pietruszki)

alergeny: seler

 

ryba w panierce 70g (ryba filet – mintaj, miruna, dorsz, mąka pszenna, jajka, sól, pieprz), ziemniaki gotowane 100g, surówka z kapusty kiszonej i jabłka 70g (kapusta kiszona, jabłko, cebula, olej roślinny, sól, pieprz)

alergeny: zboża zawierające gluten, ryba, jaja, gorczyca

 

ciasto kruche40g (mąka pszenna, jaja, masło, cukier, soda), owoc 80-110g

alergeny: zboża zawierające gluten, jaja, mleko i pochodne

 

 

 

 

 

 

bzbl: kasza gotowana 100g

ciasto z owocami 40g (mąka pszenna, jaja, olej rzepakowy, cukier, soda, owoce)

alergeny: zboża zawierające gluten, jaja, mleko i pochodne

Dieta bezmleczna (BM): Z diety zostało wyeliminowane mleko i jego produkty.

Do obiadu podawany jest kompot z owoców sezonowych 150ml (woda, jabłka, śliwki, wiśnie, cukier)    Do śniadania podawana jest herbata owocowa 150ml

Wykaz składników produktów złożonych z uwzględnieniem alergenów mogących powodować alergię znajduje się w sekretariacie.

Pozostałe diety: jeśli w czwartej kolumnie nie jest wymieniony zmieniony skład to obowiązuje jadłospis z kolumny 2 (obiadowej): Dieta BZBL* Posiłki z wyeliminowanymi alergenami: ziemniaki, laktoza. Podawany jest makaron bezjajeczny, dieta bez wieprzowiny (BWP); Dieta bez truskawek (BT) – wyeliminowane truskawki.