Jadłospis 4-8 marca 2024r.
|
Śniadanie/ śniadanie diety (różnice w kolorze czerwonym) |
Obiad |
Diety – bezmleczna |
POZOSTAŁE DIETY !!! różnice w posiłkach |
Poniedziałek
|
pieczywo mieszane 50g
masło 5g / tłuszcz roślinny 5g pasztet 15g ser żółty 15g warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) kawa zbożowa 200ml alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i produkty pochodne, sezam i poch.
|
kapuśniak ze słodkiej kapusty z ziemniakami 250ml (wywar mięsny, kapusta, marchew, pietruszka – korzeń, por, cebula, ziemniaki, koncentrat pomidorowy 30%, olej rzepakowy, sól, pieprz) alergeny: gorczyca, sojamakaron z sosem szpinakowym 180g (olej rzepakowy, szpinak, zioła, sól, pieprz, makaron bezjajeczny, śmietanka 30 %, cebula, czosnek) alergeny: gluten i pochodne, mleko i produkty pochodne owoc 80-110g, wafle tortowe 15g (mąka pszenna, olej rzepakowy, substancja spulchniająca – węglan sodu) alergeny: gluten i pochodne, soja |
BM: – makaron ze szpinakiem z pomidorkami 180g (olej rzepakowy, szpinak, zioła, sól, pieprz, makaron bezjajeczny, cebula, czosnek, pomidorki)
alergeny: gluten i pochodne, mleko i produkty pochodne BG: – makaron bezglutenowy z sosem szpinakowym z pomidorkami 180g (olej rzepakowy, szpinak, zioła, sól, pieprz, makaron bezglutenowy, śmietanka 30 %, cebula, czosnek, pomidorki) alergeny: gluten i pochodne, mleko i produkty pochodne – wafle ryżowe 15g |
D800: – sucha krakowska drobiowa 15g, ser niskotłuszczowy 15g
– zupa 220ml – makaron pełnoziarnisty ze szpinakiem z pomidorkami 180g (olej rzepakowy, szpinak, zioła, sól, pieprz, makaron bezjajeczny, cebula, czosnek, pomidorki) alergeny: gluten i pochodne, mleko i produkty pochodne – wafle tortowe 15g alergeny: – – kompot bez dodatku cukru
|
Wtorek | pieczywo mieszane 50g
masło 5g / tłuszcz roślinny 5g dżem niskosłodzony 10g serek śmietankowy 15g warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) kakao 200ml alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i produkty pochodne, sezam i poch.
|
krupnik z kaszą jęczmienną 250ml (mięso drobiowe, kasza jęczmienna, marchew, pietruszka – korzeń, por, ziemniaki, sól, ziele angielskie, liść laurowy, olej rzepakowy, natka pietruszki )
alergeny: seler, gluten i pochodne pieczony kotlet mielony 70g (mięso wieprzowe, bułka czerstwa, jaja, bułka tarta, cebula, sól, pieprz), ziemniaki gotowane 100g, gotowany kalafior z masełkiem i bułeczką 70g (kalafior, masło, sól, bułka tarta pszenna) ciasto karmelowe 40g (mąka pszenna, mleko, jaja, cukier, masa krówkowa, środek spulchniający), kisiel owocowy 150 ml (woda, sok owocowy, mąka ziemniaczana, cukier) alergeny: gluten i pochodne, jaja , mleko |
BM: okrasa do kalafiora na bazie oleju roślinnego
BG: – krupnik z ryżem 250ml (mięso drobiowe, ryż, marchew, pietruszka – korzeń, por, ziemniaki, sól, ziele angielskie, liść laurowy, olej rzepakowy, natka pietruszki ) alergeny: seler, gluten i pochodne – pieczony kotlet mielony 70g (mięso wieprzowe, siemię lniane, jaja, cebula, sól, pieprz), ziemniaki gotowane 100g, gotowany kalafior z masełkiem 70g (kalafior, masło, sól) – racuchy karmelowe z owocami 40g (mąka bezglutenowa, masa karmelowa, owoce, jaja, olej rzepakowy, soda) |
D800: – twaróg biały chudy 15g, mus owocowy bez cukru 15g
– zupa 220ml – pieczony kotlet mielony 60g (mięso wieprzowe, siemię lniane, jaja, cebula, sól, pieprz), ziemniaki gotowane 80g, gotowany kalafior z masełkiem 70g (kalafior, masło, sól) – racuchy karmelowe z owocami 40g (mąka bezglutenowa, masa karmelowa, owoce, jaja, olej rzepakowy, soda) – kompot bez dodatku cukru
|
Środa | pieczywo mieszane 50g
masło 5g / tłuszcz roślinny 5g wędlina 15g jajko na twardo 25g warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) kawa zbożowa 200ml alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i produkty pochodne, sezam i pochodne |
zupa grochowa z makaronem 250ml (wywar rosołowo-warzywny, groch, makaron pszenny bezjajeczny, marchew, cebula, czosnek, sól, pieprz )
alergeny: seler, gluten i pochodne kotlety ziemniaczane z sosem pomidorowym 150g (ziemniaki, cebula, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, jajko, czosnek, sól, pieprz, pieprz ziołowy, pulpa pomidorowa, olej rzepakowy), surówka z kapusty kiszonej i jabłka 70g (kapusta kiszona, jabłko, cebula, olej roślinny, sól, pieprz) alergeny: gluten i pochodne, jaja owoc 80-110g, chrupki kukurydziane 15g alergeny: – |
BM:
BG: – makaron bezglutenowy do zupy – kotlety ziemniaczane z dodatkiem mąki orkiszowej
|
D800: – szynka drobiowa 15g, jajko na twardo 25g
– zupa, 220ml – kotlety ziemniaczane z dodatkiem mąki orkiszowej 150g – alergeny: – – kompot bez dodatku cukru
|
Czwartek | pieczywo mieszane 50g
masło 5g / tłuszcz roślinny 5g sucha krakowska 15g ser żółty 15g warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) kakao 200ml alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i produkty pochodne, sezam i poch. |
barszcz ukraiński 250ml (fasola biała, buraki, marchew, pietruszka – korzeń, por, ziemniaki, śmietana 18%, sok z cytryny, olej rzepakowy, natka pietruszki, sól, pieprz, majeranek)
alergeny: mleko i produkty pochodne potrawka z kurczaka z warzywami 120 g (mięso drobiowe, olej rzepakowy, marchew, koperek, czosnek, sól, pieprz, papryka mielona słodka, papryka mielona ostra, mąka pszenna, śmietana 18%), ryż 100g alergeny: mleko i pochodne jogurt owocowy 150ml (mleko, żywe kultury bakterii, owoce, cukier), biszkopty 15g (jaja świeże, mąka pszenna, cukier) |
BM: – zupa bez śmietany
– mus owocowy 150ml alergeny: –
|
D800: – sucha krakowska drobiowa15 g, ser wysokobiałkowy 15g
– zupa bez dodatku śmietany, porcja 220ml – mięso drobiowe duszone z warzywami 120g (mięso drobiowe, mix warzyw, sól, pieprz), ryż 90g – jogurt naturalny 150 ml – wafle ryżowe 15g – kompot bez dodatku cukru
|
Piątek | pieczywo mieszane 50g
masło 5g / tłuszcz roślinny 5g twaróg 15g miód 10g warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) kawa zbożowa 200ml alergeny: zboża zawierające gluten, mleko |
pomidorowa z ryżem 250ml (kurczak świeży, indyk, cebula, marchew, pietruszka, seler, przecier pomidorowy 30%, por, sól, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, ryż, natka pietruszki)
alergeny: seler ryba w panierce 70g (ryba filet – mintaj, miruna, dorsz, mąka pszenna, jajka, sól, pieprz), ziemniaki gotowane 100g, surówka z marchwi i brzoskwini 70g (marchew, brzoskwinia) ciasto z gruszkami 40g (mąka pszenna, cukier, olej rzepakowy, jajka, środek spulchniający, gruszki cukier waniliowy), mleko smakowe 150ml (mleko, cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, stabilizator: karagen, aromat naturalny) |
BM: – zupa bez śmietany
– ryba saute 70g – mus owocowo-warzywny 150ml
BG: makaron bezglutenowy alergeny: seler, – ryba saute 70g – placuszki owsiane z gruszkami 40g (bezglutenowe płatki owsiane, soda, cukier, jajka, gruszki, olej rzepakowy) |
D800: – twaróg biały chudy 15g, powidła śliwkowe bez cukru 15g
– zupa porcja 220ml, makaron pełnoziarnisty, – ryba saute gotowana na parze 60g, ziemniaki 80g, surówka 70g – placuszki owsiane z gruszkami 40g (bezglutenowe płatki owsiane, soda, cukier, jajka, gruszki, olej rzepakowy), mleko 150ml – kompot bez dodatku cukru
|
Dieta bezmleczna (BM): Z diety zostało wyeliminowane mleko i jego produkty.
Do obiadu podawany jest kompot z owoców sezonowych 150ml (woda, jabłka, śliwki, wiśnie, cukier) Do śniadania podawana jest herbata owocowa 150ml
Wykaz składników produktów złożonych z uwzględnieniem alergenów mogących powodować alergię znajduje się w sekretariacie.
Pozostałe diety: jeśli w czwartej kolumnie nie jest wymieniony zmieniony skład to obowiązuje jadłospis z kolumny 2 (obiadowej): Dieta BZBL- Posiłki z wyeliminowanymi alergenami: ziemniaki, laktoza. Podawany jest makaron bezjajeczny, Dieta bez truskawek (BT) – wyeliminowane truskawki, D1000 – dieta o obniżonej wartości energetycznej.