Jadłospis 30 stycznia – 3 lutego 2023r.
|
Śniadanie/ śniadanie diety (różnice w kolorze czerwonym) |
Obiad |
Diety – bezmleczna |
POZOSTAŁE DIETY !!! różnice w posiłkach |
Poniedziałek
|
pieczywo mieszane 50g
masło 5g / tłuszcz roślinny 5g frankfurterki 40g / 50g mozarella 15g warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) kawa zbożowa 200ml (mleko, kawa zbożowa, cukier) alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, soja, sezam i pochodne |
zupa chłopska 250ml (kiełbasa, cebula, marchewka, ziemniaki, śmietana, majeranek, sól, pieprz ) alergeny: mleko i pochodne, soja i pochodne
makaron ze szpinakiem, serem i pomidorkami 180 g (olej rzepakowy, ser żółty/ mozzarella, zioła, sól, pieprz, szpinak, makaron bezjajeczny, śmietanka 30 %, cebula, czosnek, pomidor koktajlowy ) alergeny: gluten i pochodne, mleko i produkty pochodne owoc 80-110 g, wafelki mini 15g alergeny: gluten i pochodne, mleko i produkty pochodne
|
zupa bez śmietany
sos bez śmietany |
bzbl: zupa bez śmietany i bez ziemniaków
– sos bez śmietany
|
Wtorek | pieczywo mieszane 50g
masło 5g / tłuszcz roślinny 5g ser twarogowy 20g / wędlina 15g miód 10g warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) kakao 200ml (mleko, kakao, cukier) alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i produkty pochodne, sezam i pochodne |
zupa jarzynowa z fasolką 250 ml (wywar mięsno warzywny, fasolka szparagowa, marchew, pietruszka – korzeń, por, ziemniaki, olej rzepakowy, śmietana 18%, natka pietruszki, sól, pieprz )
alergeny: mleko i produkty pochodne, seler gulasz wieprzowy 90g (wieprzowina (szynka b/kości), cebula, mąka pszenna, olej roślinny, sól, pieprz, papryka mielona, ziele angielskie, liść laurowy), kasza pęczak 100 g, ogórki kiszone 70g (ogórki, sól, czosnek, koperek, chrzan) alergeny: zboża zawierające glutenciasto marchewkowe 40g (mąka pszenna, marchew, cukier, olej rzepakowy, jajka, cynamon, środek spulchniający, cukier waniliowy), mleko smakowe 150ml alergeny: gluten i produkty pochodne, jaja |
zupa bez śmietany
|
bzbl: zupa bez ziemniaków
bwp: mięso drobiowe gotowane 80g
|
Środa | pieczywo mieszane 50g
masło 5g / tłuszcz roślinny 5g pasta jajeczna (jajka, musztarda, szczypior, jogurt naturalny, sól pieprz) 25 g / pasta bez jogurtu krakowska z indyka 15 g warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) kawa zbożowa 200ml (mleko, kawa zbożowa, cukier) alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, soja, sezam i pochodne
|
zupa grochowa 250ml (wywar rosołowo-warzywny, groch, ziemniak, marchew, cebula, czosnek, sól, pieprz )
alergeny: seler naleśniki z serem białym i dżemem – 2 sztuki (mleko, jaja, mąka pszenna, sól, ser biały półtłusty, cukier, dżem owocowy) alergeny: zboża zawierające gluten, mleko, jaja kisiel owocowy 150 ml (woda, sok owocowy, mąka ziemniaczana, cukier), chrupki kukrydziane 15g alergeny: – |
naleśniki z dżemem – 2 sztuki (mleko roślinne, jaja, mąka pszenna, sól, dżem owocowy) alergeny: zboża zawierające gluten, jaja
na mleku roślinnym
|
bzbl: zupa bez ziemniaków
– naleśniki z dżemem – 2 sztuki (mleko roślinne, jaja, mąka pszenna, sól, dżem owocowy) alergeny: zboża zawierające gluten, jaja na mleku roślinnym
|
Czwartek | pieczywo mieszane 50g
masło 5 g / tłuszcz roślinny 5g polędwica z indyka 15g / 25g ser żółty 15 g warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) kakao 200ml (mleko, kakao, cukier) alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i produkty pochodne, sezam i pochodne |
zalewajka z ziemniakami i kiełbasą 250 ml (żur, ziemniaki, marchew, pietruszka – korzeń, por, kiełbasa, czosnek, pietruszka zielona, śmietana 18%, majeranek, olej rzepakowy, sól, pieprz)
alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i pochodnepałka z kurczaka 70g (pałka z kurczaka, olej rzepakowy, sól, pieprz, papryka mielona słodka), ziemniaki 100g, surówka colesław 70g (kapusta biała, marchew, cebula, olej roślinny, pieprz, majonez, cytryna, cukier) alergeny:-serek homogenizowany 150g (jogurt naturalny, cukier), wafelki ryżowe 15g alergeny: mleko i pochodne |
zupa bez śmietany
mus owocowy 150ml (owoce) alergeny: – |
bzbl: – zupa bez ziemniaków
– ryż 100g – mus owocowy 150ml (owoce) alergeny: – |
Piątek | pieczywo mieszane 50g
masło 5g / tłuszcz roślinny 5g serek wiejski 20g / wędlina 15g dżem niskosłodzony 10g warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) mleko 200ml
alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, sezam i pochodne
|
rosół z makaronem 250 ml (mięso z kurczaka, marchew, pietruszka – korzeń, por, olej rzepakowy, sól, natka pietruszki)
alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i pochodne, jajaryba po grecku 120g (filet z ryby (morszczuk, mintaj), koncentrat pomidorowy 30%, olej rzepakowy, włoszczyzna, sól, pieprz, papryka mielona słodka, ziele angielskie, mąka pszenna), ziemniaki gotowane 100g alergeny: zboża zawierające gluten, ryba, selerciasto 40g (mąka pszenna, cukier, olej rzepakowy, jajka, środek spulchniający, cukier waniliowy), owoc 80-110g alergeny: gluten i produkty pochodne, jaja |
|
Dieta bezmleczna (BM): Z diety zostało wyeliminowane mleko i jego produkty.
Do obiadu podawany jest kompot z owoców sezonowych 150ml (woda, jabłka, śliwki, wiśnie, cukier) Do śniadania podawana jest herbata owocowa 150ml
Wykaz składników produktów złożonych z uwzględnieniem alergenów mogących powodować alergię znajduje się w sekretariacie.
Pozostałe diety: jeśli w czwartej kolumnie nie jest wymieniony zmieniony skład to obowiązuje jadłospis z kolumny 2 (obiadowej): Dieta BZBL* Posiłki z wyeliminowanymi alergenami: ziemniaki, laktoza. Podawany jest makaron bezjajeczny, dieta bez wieprzowiny (BWP); Dieta bez truskawek (BT) – wyeliminowane truskawki.