Menu od 29 maja do 2 czerwca 2023r.

Menu od 29 maja do 2 czerwca 2023r.

Jadłospis 29 maja – 2 czerwca 2023r.      

 

 

 

 

Śniadanie/ śniadanie diety (różnice w kolorze czerwonym)

 

Obiad

 

Diety –  bezmleczna

 

POZOSTAŁE DIETY !!! różnice w posiłkach

Poniedziałek

 

pieczywo mieszane 50g

masło 5g / tłuszcz roślinny 5g

płatki kukurydziane z mlekiem 200ml (płatki 15g)

polędwica z indyka 15g

warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka)

alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, soja, sezam i pochodne

zalewajka z ziemniakami i kiełbasą 250 ml (żur, ziemniaki, marchew, pietruszka – korzeń, por, kiełbasa, czosnek, pietruszka zielona, śmietana 18%, majeranek, olej rzepakowy, sól, pieprz)

alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i pochodne

makaron z serem twarogowym i truskawkami  200g (makaron pszenny durum, ser twarogowy półtłusty, śmietana 18%, sól, olej rzepakowy, cukier, truskawki)
alergeny: gluten i pochodne, jaja, mleko i produkty pochodne

wafle ryżowe, szynka i pomidorki 50g, owoc 80-110g
alergeny: soja i pochodne

 

zupa bez śmietany

 

 

mięso drobiowe gotowane 70g, ryż gotowany 100g, surówka z marchewki 70g

 

 

 

 

BZBL: zupa bez ziemniaków, zupa bez śmietany

 

mięso drobiowe gotowane 70g, ryż gotowany 100g, surówka z marchewki 70g

 

Wtorek pieczywo mieszane 50g

masło 5g / tłuszcz roślinny 5g

twaróg 20g

miód 10g

warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka)

kakao 200ml (mleko, kakao, cukier)

alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i produkty pochodne, sezam i pochodne

ryżanka 250ml (wywar mięsno warzywny, marchew, pietruszka – korzeń, por, ryż, cebula, śmietana 18%, sól, olej rzepakowy, pieprz)

alergeny: mleko i produkty pochodne, seler

kotlet schabowy panierowany 70g (schab wieprzowy, jaja, bułka tarta, olej rzepakowy, sól), ziemniaki 100g, surówka z młodej białej kapusty 70g (kapusta biała, olej rzepakowy, koperek, sól, pieprz)

alergeny: zboża zawierajace gluten, jaja

 

ciasto z rabarbarem 40g (mąka pszenna, cukier, olej rzepakowy,  jajka,  środek spulchniający, rabarbar, cukier waniliowy), sok owocowy 150ml
alergeny: gluten i produkty pochodne, jaja

zupa bez śmietany

 

 

 

 

BZBL: zupa bez śmietany

kasza do drugiego dania

 

 

 

Środa pieczywo mieszane 50g

masło 5g / tłuszcz roślinny 5g

jajko na twardo 25 g

krakowska z indyka 15 g

warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka)

kawa zbożowa 200ml (mleko, kawa zbożowa, cukier)

alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, soja, sezam i pochodne

 

zupa jarzynowa z brukselką 250ml (wywar mięsno warzywny, brukselka, marchew, pietruszka – korzeń, por, ziemniaki, olej rzepakowy, śmietana 18%, natka pietruszki, sól, pieprz )
alergeny: mleko i produkty pochodnegulasz drobiowo – warzywny 140g (mięso drobiowe, olej rzepakowy, marchew, cebula, pietruszka, por, groszek zielony, papryka, czosnek, sól,  pieprz, papryka mielona słodka, papryka mielona ostra), kasza jęczmienna 100g

alergeny:  zboża zawierające gluten

kisiel owocowy 150 ml (woda, sok owocowy, mąka ziemniaczana, cukier), pałki kukurydziane 15g
alergeny: –

zupa bez śmietany

 

 

BZBL: zupa bez ziemniaków, bez śmietany

 

 

Czwartek pieczywo mieszane 50g

masło 5g / tłuszcz roślinny 5g

schab 15g

ser żółty 15 g

warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka)

kakao 200ml (mleko, kakao, cukier)

alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i produkty pochodne, sezam i pochodne

 

zupa fasolowa z makaronem 250ml (wywar rosołowo warzywny, fasola, makaron bezjajeczny, kiełbasa, marchew, cebula, czosnek, sól, pieprz, majeranek )
alergeny:  seler, soja, gluten i pochodnekopytka z bułką tartą 120g ( ziemniaki gotowane, mąka pszenna tortowa, mąka ziemniaczana, jaja, olej rzepakowy, sól, bułka tarta, masło), mini marchewka 70g (marchewki, masło, mąka pszenna, sól, pieprz)
alergeny:  zboża zawierające gluten, jaja, mleko i pochodne

owoc 80-110g, serek homogenizowany 150g (jogurt naturalny, cukier)
alergeny: –

zupa bez śmietany

 

 

kopytka z bułką tartą 120g ( ziemniaki gotowane, mąka pszenna tortowa, mąka ziemniaczana, jaja, olej rzepakowy, sól, bułka tart), mini marchewka 70g (marchewki, olej rzepakowy, mąka pszenna, sól, pieprz)
alergeny:  zboża zawierające gluten, jaja, bez masła

wafle tortowe 15g (mąka pszenna, olej rzepakowy, substancja spulchniająca – węglan sodu)
alergeny: gluten i pochodne, soja

 

BZBL: zupa bez ziemniaków, bez śmietany

 

gotowane mięso drobiowe 70g, makaron bezjajeczny 100g, mini marchewka 70g (marchewki, olej rzepakowy, mąka pszenna, sól, pieprz)
alergeny: zboża zawierające gluten, jaja, bez masła

 

wafle tortowe 15g (mąka pszenna, olej rzepakowy, substancja spulchniająca – węglan sodu)
alergeny: gluten i pochodne, soja

 

Piątek pieczywo mieszane 50g

masło 5g / tłuszcz roślinny 5g

ser biały 20g

dżem niskosłodzony 10g

warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka)

mleko 200ml

alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, sezam i pochodne

 

pomidorowa z ryżem 250ml(kurczak świeży, indyk, cebula, marchew, pietruszka, seler, przecier pomidorowy 30%, por, sól, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, ryż, natka pietruszki)

alergeny: seler

 

kotlety rybne 60g (ryba, jaja, mąka pszenna, olej rzepakowy, sól, pieprz), ziemniaki gotowane 100g), surówka z ogórków kiszonych 70g (ogórki kiszone, cebula, olej rzepakowy)
alergeny: ryba, jaja, gluten

 

ciasto karmelowe 40g  (mąka pszenna, mleko, jaja, cukier, masa krówkowa, środek spulchniający), mus owocowy 150ml
alergeny: gluten i pochodne, jaja , mleko

herbatniki 40g (mąka pszenna, olej rzepakowy, substancja spulchniająca – węglan sodu)
alergeny: gluten i pochodne
BZBL: ryż gotowany do 2.go dania 100g

 

herbatniki 40g (mąka pszenna, olej rzepakowy, substancja spulchniająca – węglan sodu)
alergeny: gluten i pochodne

Dieta bezmleczna (BM): Z diety zostało wyeliminowane mleko i jego produkty.

Do obiadu podawany jest kompot z owoców sezonowych 150ml (woda, jabłka, śliwki, wiśnie, cukier)    Do śniadania podawana jest herbata owocowa 150ml

Wykaz składników produktów złożonych z uwzględnieniem alergenów mogących powodować alergię znajduje się w sekretariacie.

Pozostałe diety: jeśli w czwartej kolumnie nie jest wymieniony zmieniony skład to obowiązuje jadłospis z kolumny 2 (obiadowej): Dieta BZBL- Posiłki z wyeliminowanymi alergenami: ziemniaki, laktoza. Podawany jest makaron bezjajeczny, dieta bez wieprzowiny (BWP); Dieta bez truskawek (BT) – wyeliminowane truskawki.

Skip to content