Jadłospis 29 maja – 2 czerwca 2023r.
|
Śniadanie/ śniadanie diety (różnice w kolorze czerwonym) |
Obiad |
Diety – bezmleczna |
POZOSTAŁE DIETY !!! różnice w posiłkach |
Poniedziałek
|
pieczywo mieszane 50g
masło 5g / tłuszcz roślinny 5g płatki kukurydziane z mlekiem 200ml (płatki 15g) polędwica z indyka 15g warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, soja, sezam i pochodne |
zalewajka z ziemniakami i kiełbasą 250 ml (żur, ziemniaki, marchew, pietruszka – korzeń, por, kiełbasa, czosnek, pietruszka zielona, śmietana 18%, majeranek, olej rzepakowy, sól, pieprz)
alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i pochodne makaron z serem twarogowym i truskawkami 200g (makaron pszenny durum, ser twarogowy półtłusty, śmietana 18%, sól, olej rzepakowy, cukier, truskawki) wafle ryżowe, szynka i pomidorki 50g, owoc 80-110g |
zupa bez śmietany
mięso drobiowe gotowane 70g, ryż gotowany 100g, surówka z marchewki 70g
|
BZBL: zupa bez ziemniaków, zupa bez śmietany
mięso drobiowe gotowane 70g, ryż gotowany 100g, surówka z marchewki 70g
|
Wtorek | pieczywo mieszane 50g
masło 5g / tłuszcz roślinny 5g twaróg 20g miód 10g warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) kakao 200ml (mleko, kakao, cukier) alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i produkty pochodne, sezam i pochodne |
ryżanka 250ml (wywar mięsno warzywny, marchew, pietruszka – korzeń, por, ryż, cebula, śmietana 18%, sól, olej rzepakowy, pieprz)
alergeny: mleko i produkty pochodne, seler kotlet schabowy panierowany 70g (schab wieprzowy, jaja, bułka tarta, olej rzepakowy, sól), ziemniaki 100g, surówka z młodej białej kapusty 70g (kapusta biała, olej rzepakowy, koperek, sól, pieprz) alergeny: zboża zawierajace gluten, jaja
ciasto z rabarbarem 40g (mąka pszenna, cukier, olej rzepakowy, jajka, środek spulchniający, rabarbar, cukier waniliowy), sok owocowy 150ml |
zupa bez śmietany
|
BZBL: zupa bez śmietany
kasza do drugiego dania
|
Środa | pieczywo mieszane 50g
masło 5g / tłuszcz roślinny 5g jajko na twardo 25 g krakowska z indyka 15 g warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) kawa zbożowa 200ml (mleko, kawa zbożowa, cukier) alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, soja, sezam i pochodne
|
zupa jarzynowa z brukselką 250ml (wywar mięsno warzywny, brukselka, marchew, pietruszka – korzeń, por, ziemniaki, olej rzepakowy, śmietana 18%, natka pietruszki, sól, pieprz ) alergeny: mleko i produkty pochodnegulasz drobiowo – warzywny 140g (mięso drobiowe, olej rzepakowy, marchew, cebula, pietruszka, por, groszek zielony, papryka, czosnek, sól, pieprz, papryka mielona słodka, papryka mielona ostra), kasza jęczmienna 100g alergeny: zboża zawierające gluten kisiel owocowy 150 ml (woda, sok owocowy, mąka ziemniaczana, cukier), pałki kukurydziane 15g |
zupa bez śmietany
|
BZBL: zupa bez ziemniaków, bez śmietany
|
Czwartek | pieczywo mieszane 50g
masło 5g / tłuszcz roślinny 5g schab 15g ser żółty 15 g warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) kakao 200ml (mleko, kakao, cukier) alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i produkty pochodne, sezam i pochodne
|
zupa fasolowa z makaronem 250ml (wywar rosołowo warzywny, fasola, makaron bezjajeczny, kiełbasa, marchew, cebula, czosnek, sól, pieprz, majeranek ) alergeny: seler, soja, gluten i pochodnekopytka z bułką tartą 120g ( ziemniaki gotowane, mąka pszenna tortowa, mąka ziemniaczana, jaja, olej rzepakowy, sól, bułka tarta, masło), mini marchewka 70g (marchewki, masło, mąka pszenna, sól, pieprz) alergeny: zboża zawierające gluten, jaja, mleko i pochodne owoc 80-110g, serek homogenizowany 150g (jogurt naturalny, cukier) |
zupa bez śmietany
kopytka z bułką tartą 120g ( ziemniaki gotowane, mąka pszenna tortowa, mąka ziemniaczana, jaja, olej rzepakowy, sól, bułka tart), mini marchewka 70g (marchewki, olej rzepakowy, mąka pszenna, sól, pieprz) wafle tortowe 15g (mąka pszenna, olej rzepakowy, substancja spulchniająca – węglan sodu)
|
BZBL: zupa bez ziemniaków, bez śmietany
gotowane mięso drobiowe 70g, makaron bezjajeczny 100g, mini marchewka 70g (marchewki, olej rzepakowy, mąka pszenna, sól, pieprz)
wafle tortowe 15g (mąka pszenna, olej rzepakowy, substancja spulchniająca – węglan sodu)
|
Piątek | pieczywo mieszane 50g
masło 5g / tłuszcz roślinny 5g ser biały 20g dżem niskosłodzony 10g warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) mleko 200ml alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, sezam i pochodne
|
pomidorowa z ryżem 250ml(kurczak świeży, indyk, cebula, marchew, pietruszka, seler, przecier pomidorowy 30%, por, sól, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, ryż, natka pietruszki)
alergeny: seler
kotlety rybne 60g (ryba, jaja, mąka pszenna, olej rzepakowy, sól, pieprz), ziemniaki gotowane 100g), surówka z ogórków kiszonych 70g (ogórki kiszone, cebula, olej rzepakowy)
ciasto karmelowe 40g (mąka pszenna, mleko, jaja, cukier, masa krówkowa, środek spulchniający), mus owocowy 150ml |
herbatniki 40g (mąka pszenna, olej rzepakowy, substancja spulchniająca – węglan sodu) alergeny: gluten i pochodne |
BZBL: ryż gotowany do 2.go dania 100g
herbatniki 40g (mąka pszenna, olej rzepakowy, substancja spulchniająca – węglan sodu) |
Dieta bezmleczna (BM): Z diety zostało wyeliminowane mleko i jego produkty.
Do obiadu podawany jest kompot z owoców sezonowych 150ml (woda, jabłka, śliwki, wiśnie, cukier) Do śniadania podawana jest herbata owocowa 150ml
Wykaz składników produktów złożonych z uwzględnieniem alergenów mogących powodować alergię znajduje się w sekretariacie.
Pozostałe diety: jeśli w czwartej kolumnie nie jest wymieniony zmieniony skład to obowiązuje jadłospis z kolumny 2 (obiadowej): Dieta BZBL- Posiłki z wyeliminowanymi alergenami: ziemniaki, laktoza. Podawany jest makaron bezjajeczny, dieta bez wieprzowiny (BWP); Dieta bez truskawek (BT) – wyeliminowane truskawki.