Jadłospis 26 lutego – 1 marca 2024r.
|
Śniadanie/ śniadanie diety (różnice w kolorze czerwonym) |
Obiad |
Diety – bezmleczna |
POZOSTAŁE DIETY !!! różnice w posiłkach |
Poniedziałek
|
pieczywo mieszane 50g
masło 5g / tłuszcz roślinny 5g frankfurterki 15g mozarella 15g warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) kawa zbożowa 200ml alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i produkty pochodne, sezam i poch.
|
zalewajka z ziemniakami i kiełbasą 250 ml (żur, ziemniaki, marchew, pietruszka – korzeń, por, kiełbasa, czosnek, pietruszka zielona, śmietana 18%, majeranek, olej rzepakowy, sól, pieprz)
alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i pochodne makaron z serem twarogowym i truskawkami 200g (makaron pszenny durum, ser twarogowy półtłusty, śmietana 18%, sól, olej rzepakowy, cukier, truskawki) budyń kakaowy 150 ml (mleko, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, kakao, cukier), wafle ryżowe 16g |
BM: – zupa bez śmietany
– makaron z truskawkami 200g (makaron, truskawki, olej roślinny, sól) –
BG: – zupa bez zakwasu – makaron bezglutenowy z serem twarogowym i truskawkami 200g (makaron pszenny durum, ser twarogowy półtłusty, śmietana 18%, sól, olej rzepakowy, cukier, truskawki) – budyń kakaowy 150 ml (mleko, mąka ziemniaczana, kakao, cukier), wafle ryżowe 16g |
D800: – sucha krakowska drobiowa 15g, ser niskotłuszczowy 15g
– zupa bez śmietany, 220ml – pełnoziarnisty makaron z musem truskawkowym 180g (makaron, truskawki) – kisiel owocowy 140 ml (woda, sok owocowy, mąka ziemniaczana), wafle ryżowe 16g alergeny: – – kompot bez dodatku cukru
|
Wtorek | pieczywo mieszane 50g
masło 5g / tłuszcz roślinny 5g miód 10g twaróg 15g warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) kakao 200ml alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i produkty pochodne, sezam i poch. |
zupa z brukselką 250ml (brukselka, marchew, pietruszka – korzeń, por, ziemniaki, olej rzepakowy, śmietana 18%, natka pietruszki, sól, pieprz)
alergeny: mleko i produkty pochodne kotlet pożarski 70g (mięso drobiowe, bułka czerstwa, jaja, bułka tarta, cebula, olej roślinny, sól, pieprz), ziemniaki 100g, surówka z marchwi i jabłka 70g (marchew, jabłko) muffinki z owocami 40g (mąka pszenna, soda, cukier, jajka, owoce, olej rzepakowy), sok owocowy 150ml |
BM: zupa bez śmietany
BG: – kotlet pożarski z dodatkiem mielonego siemienia lnianego 70g (mięso drobiowe, jaja, mielone siemię lniane, cebula, olej roślinny, sól, pieprz) – racuchy z owocami 40g (mąka bezglutenowa, owoce, jaja, olej rzepakowy, cukier, soda), sok owocowy 150ml |
D800: – twaróg biały chudy 15g, mus owocowy bez cukru 15g
– zupa bez śmietany 220ml – kotlet pożarski z dodatkiem mielonego siemienia lnianego 60g (mięso drobiowe, jaja, mielone siemię lniane, cebula, olej roślinny, sól, pieprz), ziemniaki gotowane 80g, surówka z marchwi i jabłka 70g (marchew, jabłko) – muffinka z owocami 40g (mąka orkiszowa, siemię lniane, olej rzepakowy, owoce, jaja, soda), sok owocowy 150ml alergeny: zboża zawierające gluten, jaja – kompot bez dodatku cukru
|
Środa | pieczywo mieszane 50g
masło 5g / tłuszcz roślinny 5g pasztet 15g pasta jajeczna 25g (jajko na twardo, jogurt naturalny, sól, pieprz) warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) kawa zbożowa 200ml alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i produkty pochodne, sezam i pochodne
|
zupa fasolowa z makaronem 250ml (wywar rosołowo warzywny, fasola, makaron bezjajeczny, kiełbasa, marchew, cebula, czosnek, sól, pieprz, majeranek ) alergeny: seler, soja, gluten i pochodne kluski śląskie 160g z okrasą z cebulką (ziemniaki, mąka ziemniaczana, jaja, sól, olej roślinny, cebula), bukiet gotowanych warzyw 70g (marchew, brokuł, kalafior, sól, pieprz) owoc 80-110g, herbatniki 15g (mąka pszenna, olej rzepakowy, substancja spulchniająca – węglan sodu) alergeny: gluten i pochodne |
BM:
BG: – makaron bezglutenowy do zupy – krążki kukurydziane 15g
|
D800: – szynka drobiowa 15g, pasta jajeczna 20g (jajko na twardo, jogurt naturalny, sól, pieprz)
– zupa, 220ml – risotto z warzywami 180g (ryż, warzywa, sól, pieprz) – alergeny: – – krążki kukurydziane 15g – kompot bez dodatku cukru
|
Czwartek | pieczywo mieszane 50g
masło 5g / tłuszcz roślinny 5g szynka 15g ser ze szczypiorkiem 15g (ser biały, śmietana, szczypiorek, sól) warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) kakao 200ml alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i produkty pochodne, sezam i poch. |
zupa ziemniaczana 250ml (ziemniaki, marchew, pietruszka – korzeń, por, kiełbasa drobiowa, olej rzepakowy, śmietana 18%, cebula, sól, pieprz )
alergeny: mleko i produkty pochodne, soja gulasz wieprzowo – warzywny 140g (mięso wieprzowe, olej rzepakowy, marchew, cebula, pietruszka, por, groszek zielony, papryka, czosnek, sól, pieprz, papryka mielona słodka, papryka mielona ostra), kasza pęczak 100g alergeny: zboża zawierające gluten mus owocowo-warzywny 150ml (owoce, warzywa), wafle tortowe 15g alergeny: gluten i pochodne |
BM: – zupa bez śmietany
alergeny: – BG: – kasza gryczana 100g – chrupki kukurydziane 15g
|
D800: – sucha krakowska drobiowa15 g, ser ze szczypiorkiem 15g (ser biały chudy, jogurt naturalny, szczypiorek,)
– zupa bez dodatku śmietany, porcja 220ml – mięso wieprzowe duszone z warzywami 120g (mięso wieprzowe, mix warzyw, sól, pieprz), kasza gryczana 90g – chrupki kukurydziane 15g – kompot bez dodatku cukru
|
Piątek | pieczywo mieszane 50g
masło 5g / tłuszcz roślinny 5g ser żółty 15g dżem niskosłodzony 10g warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) kawa zbożowa 200ml alergeny: zboża zawierające gluten, mleko
|
rosół z makaronem 250 ml (mięso z kurczaka, marchew, pietruszka – korzeń, por, makaron bezjajeczny, olej rzepakowy, sól, natka pietruszki) alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i pochodne, jaja ryba w panierce z płatków kukurydzianych 70g (ryba filet – mintaj, miruna, dorsz, płatki kukurydziane, jajka, sól, pieprz), ziemniaki 100g, surówka z ogórków kiszonych 70g (ogórki kiszone, cebula, olej rzepakowy) alergeny: ryba, jaja, gorczyca ciasto marchewkowe 40g (mąka pszenna, marchew, cukier, olej rzepakowy, jajka, cynamon, środek spulchniający, cukier waniliowy), jogurt naturalny 150ml (mleko, żywe kultury bakterii) |
BM: – ryba saute 70g
BG: makaron bezglutenowy alergeny: seler, – ryba saute 70g – muffinka owsiana z marchewką 40g (bezglutenowe płatki owsiane, soda, cukier, jajka, marchewka, olej rzepakowy) |
D800: – ser niskotłuszczowy 15g, powidła śliwkowe bez cukru 15g
– zupa porcja 220ml, makaron pełnoziarnisty, – ryba saute gotowana na parze 60g, ziemniaki 80g, surówka 70g – muffinka owsiana z marchewką 40g (bezglutenowe płatki owsiane, soda, cukier, jajka, marchewka, olej rzepakowy), jogurt naturalny 150ml (mleko, żywe kultury bakterii) – kompot bez dodatku cukru
|
Dieta bezmleczna (BM): Z diety zostało wyeliminowane mleko i jego produkty.
Do obiadu podawany jest kompot z owoców sezonowych 150ml (woda, jabłka, śliwki, wiśnie, cukier) Do śniadania podawana jest herbata owocowa 150ml
Wykaz składników produktów złożonych z uwzględnieniem alergenów mogących powodować alergię znajduje się w sekretariacie.
Pozostałe diety: jeśli w czwartej kolumnie nie jest wymieniony zmieniony skład to obowiązuje jadłospis z kolumny 2 (obiadowej): Dieta BZBL- Posiłki z wyeliminowanymi alergenami: ziemniaki, laktoza. Podawany jest makaron bezjajeczny, Dieta bez truskawek (BT) – wyeliminowane truskawki, D1000 – dieta o obniżonej wartości energetycznej.