Jadłospis 25-29 marca 2024r.
|
Śniadanie/ śniadanie diety (różnice w kolorze czerwonym) |
Obiad |
Diety – bezmleczna |
POZOSTAŁE DIETY !!! różnice w posiłkach |
Poniedziałek
|
pieczywo mieszane 50g
masło 5g / tłuszcz roślinny 5g pasztet 15g ser żółty 15g warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) kawa zbożowa 200ml alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i produkty pochodne, sezam i poch.
|
zupa kalafiorowa z ziemniakami 250ml (por, marchew, pietruszka – korzeń, kalafior, ziemniaki, śmietana 18%, ziele angielskie, olej rzepakowy, sól, pieprz, natka pietruszki) alergeny: mleko i produkty pochodne, seler łazanki z kapustą i mięsem 200g (makaron łazanki, mięso wieprzowe, kapusta kiszona, cebula, sól, pieprz, majeranek, olej do smażenia) kisiel owocowy 150 ml (woda, sok owocowy, mąka ziemniaczana, cukier), podpłomyki 15g (mąka pszenna, olej rzepakowy, mleko odtłuszczone w proszku, substancja spulchniająca – wodorowęglan sodu) |
BM: – zupa bez śmietany
BG: – łazanki bezglutenowe z duszonym mięsem i kapustą200g (makaron bezglutenowy, mięso wieprzowe, kapusta kiszona, sól, pieprz, majeranek) alergeny: jaja, gorczyca – chrupki kukurydziane 15g alergeny: –
|
D800: – sucha krakowska drobiowa 15g, ser wysokobiałkowy 15g
– zupa bez śmietany 220ml – łazanki z kapustą i mięsem 200g (makaron pełnoziarnisty, mięso wieprzowe, kapusta kiszona, cebula, sól, pieprz, majeranek, olej do smażenia) – chrupki kukurydziane 15g alergeny: – – kompot bez dodatku cukru
|
Wtorek | pieczywo mieszane 50g
masło 5g / tłuszcz roślinny 5g miód 10g ser twarogowy 15g warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) kakao 200ml alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i produkty pochodne, sezam i poch.
|
krupnik z kaszą jęczmienną 250ml (mięso drobiowe, kasza jęczmienna, marchew, pietruszka – korzeń, por, ziemniaki, sól, ziele angielskie, liść laurowy, olej rzepakowy, natka pietruszki )
alergeny: seler, gluten i pochodne kotlet mielony pieczony 70g (mięso wieprzowe, bułka czerstwa, jaja, bułka tarta, cebula, olej roślinny, sól, pieprz), ziemniaki gotowane 100g, surówka z kapusty czerwonej 70g (kapusta czerwona, jabłko, marchew, cebula lub por, olej roślinny, pieprz, sól, sok z cytryny ) ciasto cytrynowe 40g (mąka pszenna, olej rzepakowy, cukier, jaja, sok z cytryny, skórka starta z cytryny, soda), mleko smakowe 150ml (mleko, cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, stabilizator: karagen, aromat naturalny) |
BM: – sok owocowy 150ml
BG: – krupnik na bazie ryżu – kotlet mielony pieczony z dodatkiem siemienia lnianego i bezglutenowych płatków orkiszowych alergeny: – – muffinka cyrtynowa 40g (mąka bezglutenowa, soda, cukier, jajka, ok z cytryny, skórka starta z cytryny, olej rzepakowy,), |
D800: – twaróg biały chudy 15g, mus owocowy bez cukru 15g
– zupa 220ml – kotlet mielony pieczony z dodatkiem siemienia lnianego i bezglutenowych płatków orkiszowych 80g – muffinka cyrtynowa 40g (mąka bezglutenowa, soda, cukier, jajka, ok z cytryny, skórka starta z cytryny, olej rzepakowy,), sok owocowy 150ml – kompot bez dodatku cukru
|
Środa | pieczywo mieszane 50g
masło 5g / tłuszcz roślinny 5g frankfurterki 15g mozarella 15g warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) kawa zbożowa 200ml alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i produkty pochodne, sezam i poch. |
zupa z czerwoną soczewicą 250ml (czerwona soczewica, przecier pomidorowy, marchew, pietruszka – korzeń, por, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz, śmietanka 30% )
alergeny: mleko i pochodni pierogi z truskawkami i sosem waniliowym 180g (mąka pszenna, sól, truskawki, olej rzepakowy, cukier, jogurt naturalny, wanilia) alergeny: gluten i pochodne,jaja, mleko i produkty pochodne owoc 80-110g, wafle ryżowe 16g |
BM: – zupa bez śmietany
BG: – makaron bezglutenowy z truskawkami i sosem waniliowym 180g (makaron bezglutenowy, sól, truskawki, olej rzepakowy, cukier, jogurt naturalny, wanilia) alergeny: jaja, mleko i produkty pochodne
|
D800: – szynka drobiowa 15g, ser wysokobiałkowy 15g
– zupa, bez śmietany 220ml – makaron pełnoziarnisty z truskawkami i sosem waniliowym 160g (makaron pełnoziarnisty, sól, truskawki, olej rzepakowy, jogurt naturalny, wanilia) alergeny: jaja, mleko i produkty pochodne – kompot bez dodatku cukru
|
Czwartek | pieczywo mieszane 50g
masło 5g / tłuszcz roślinny 5g wędlina 15g pasta jajeczna 25g (jajka na twardo, jogurt naturalny, sól, pieprz) warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) mleko 200ml alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i produkty pochodne, sezam i poch. |
żurek z ziemniakami i kiełbasą 250 ml (żur, ziemniaki, marchew, pietruszka – korzeń, por, kiełbasa, czosnek, pietruszka zielona, śmietana 18%, majeranek, olej rzepakowy, sól, pieprz)
alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i pochodne ryż z warzywami, kurczakiem w sosie słodko kwaśnym 220g (ryż paraboliczny, mix warzyw- marchew, por, pietruszka, seler, papryka, korniszon, czosnek, miód, cytryna,przecier pomidorowy, sól, pieprz, olej rzepakowy) alergeny: seler jogurt owocowy 150ml (mleko, żywe kultury bakterii, owoce, cukier), biszkopty 15g (jaja świeże, mąka pszenna, cukier) |
BM: – zupa bez śmietany
– mus owocowy 150ml alergeny: – BG: – pałki kukurydziane 15g
|
D800: – sucha krakowska drobiowa15 g, pasta jajeczna 25g (jajka na twardo, jogurt naturalny, sól, pieprz)
– zupa bez dodatku śmietany, porcja 220ml – ryż z warzywami, kurczakiem 220g (ryż paraboliczny, mix warzyw- marchew, por, pietruszka, seler, papryka, korniszon, czosnek, miód, cytryna,przecier pomidorowy, sól, pieprz, olej rzepakowy) alergeny: seler – pałki kukurydziane 15g – kompot bez dodatku cukru
|
Piątek | pieczywo mieszane 50g
masło 5g / tłuszcz roślinny 5g twaróg 15g dżem niskosłodzony 10g warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) kakao 200ml alergeny: zboża zawierające gluten, mleko |
rosół z makaronem 250 ml (mięso z kurczaka, marchew, pietruszka – korzeń, por, makaron bezjajeczny, olej rzepakowy, sól, natka pietruszki) alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i pochodne, jaja ryba po grecku 120g (filet z ryby (morszczuk, mintaj), koncentrat pomidorowy 30%, olej rzepakowy, włoszczyzna, sól, pieprz, papryka mielona słodka, ziele angielskie, mąka pszenna), ziemniaki gotowane 100g babeczka wielkanocna 40g (mąka pszenna, soda, cukier, jogurt naturalny, jajka, olej rzepakowy, wanilia), sok owocowy 150ml |
BM: –
– babeczka wielkanocna 40g (mąka bezglutenowa, soda, cukier, jajka, olej rzepakowy, wanilia)
BG: – makaron – babeczka wielkanocna 40g (mąka bezglutenowa, soda, cukier, jajka, olej rzepakowy, wanilia) |
D800: – twaróg biały chudy 15g, powidła śliwkowe bez cukru 15g
– zupa porcja 220ml, makaron pełnoziarnisty, – ryba po grecku saute pieczona 110g, ziemniaki 80g, – babeczka wielkanocna 40g (mąka bezglutenowa, soda, cukier, jajka, olej rzepakowy, wanilia) – kompot bez dodatku cukru
|
Dieta bezmleczna (BM): Z diety zostało wyeliminowane mleko i jego produkty.
Do obiadu podawany jest kompot z owoców sezonowych 150ml (woda, jabłka, śliwki, wiśnie, cukier) Do śniadania podawana jest herbata owocowa 150ml
Wykaz składników produktów złożonych z uwzględnieniem alergenów mogących powodować alergię znajduje się w sekretariacie.
Pozostałe diety: jeśli w czwartej kolumnie nie jest wymieniony zmieniony skład to obowiązuje jadłospis z kolumny 2 (obiadowej): Dieta BZBL- Posiłki z wyeliminowanymi alergenami: ziemniaki, laktoza. Podawany jest makaron bezjajeczny, Dieta bez truskawek (BT) – wyeliminowane truskawki, D1000 – dieta o obniżonej wartości energetycznej.