Menu od 24-28.04.2023r.

Menu od 24-28.04.2023r.

Jadłospis 24-28 kwietnia 2023r.      

 

 

 

 

Śniadanie/ śniadanie diety (różnice w kolorze czerwonym)

 

Obiad

 

Diety –  bezmleczna

 

POZOSTAŁE DIETY !!! różnice w posiłkach

Poniedziałek

 

pieczywo mieszane 50g

masło 5g / tłuszcz roślinny 5g

płatki kukurydziane z mlekiem 200ml (płatki 15g)

polędwica z indyka 15g

warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka)

alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, soja, sezam i pochodne

zupa z czerwoną soczewicą  250ml (czerwona soczewica, przecier pomidorowy, marchew, pietruszka – korzeń, ziemniaki, por, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz, śmietanka 30% )

alergeny:  mleko i pochodne

 

łazanki z kapustą i mięsem 200g  (makaron łazanki, mięso wieprzowe, kapusta kiszona, cebula, sól, pieprz, majeranek, olej do smażenia)
alergeny: gluten i pochodne, jaja, gorczyca

serek homogenizowany 150g (mleko, śmietana, kultury bakterii mlekowych, cukier)
alergeny: mleko i pochodne

mus owocowy 150ml (owoce) alergeny: – BZBL: Zupa bez śmietany, zupa bez ziemniaków,

 

mus owocowy 150ml (owoce) alergeny: –

 

Wtorek pieczywo mieszane 50g

masło 5g / tłuszcz roślinny 5g

twaróg 20g

miód 10g

warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka)

kakao 200ml (mleko, kakao, cukier)

alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i produkty pochodne, sezam i pochodne

zupa  kalafiorowa z ziemniakami 250ml (por, marchew, pietruszka – korzeń, kalafior, ziemniaki, śmietana 18%, ziele angielskie, olej rzepakowy, sól, pieprz, natka pietruszki)

alergeny: mleko i produkty pochodne, seler

 

pałka z kurczaka 70g, (pałka z kurczaka, olej rzepakowy, sól, pieprz, papryka mielona słodka), ziemniaki gotowane 100g, surówka z ogórków kiszonych 70g (ogórki, sól, czosnek, koperek, chrzan, cebula)

alergeny:  –

ciasto cytrynowe 40g (mąka pszenna, olej rzepakowy, cukier, jaja, sok z cytryny, skórka starta z cytryny, soda)
alergeny: zboża zawierające gluten, jaja

Zupa bez śmietany

 

 

 

 

 

BZBL: Zupa bez śmietany, zupa bez ziemniaków,

ryż do drugiego dania

 

 

Środa pieczywo mieszane 50g

masło 5g / tłuszcz roślinny 5g

jajko na twardo 25 g

krakowska z indyka 15 g

warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka)

kawa zbożowa 200ml (mleko, kawa zbożowa, cukier)

alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, soja, sezam i pochodne

 

zupa grochowa z ziemniakami 250ml (wywar rosołowo warzywny, groch, makaron bezjajeczny, kiełbasa, marchew, cebula, czosnek, sól, pieprz, majeranek)
alergeny:  seler, soja, gluten i pochodne

naleśniki z serem białym i dżemem  2 sztuki (mleko, jaja, mąka pszenna, sól, ser  biały półtłusty, cukier, dżem owocowy)

alergeny: zboża zawierające gluten, mleko, jaja

 

budyń waniliowy 150ml (mleko, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, cukier, cukier waniliowy) alergeny: gluten i pochodne , mleko i pochodne

Mięso drobiowe gotowane 80g, ryż gotowany 100g, marchewka tarta 70g

 

Budyń na mleku roślinnym 150ml (mleko roślinne, mąka ziemniaczana, wanilia, ksylitol) alergeny: –

 

BZBL: zupa bez ziemniaków,

Mięso drobiowe gotowane 80g, ryż gotowany 100g, marchewka tarta 70g

 

Budyń na mleku roślinnym 150ml (mleko roślinne, mąka ziemniaczana, wanilia, ksylitol) alergeny: –

 

 

Czwartek pieczywo mieszane 50g

masło 5g / tłuszcz roślinny 5g

schab 15g

ser żółty 15 g

warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka)

kakao 200ml (mleko, kakao, cukier)

alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i produkty pochodne, sezam i pochodne

 

barszcz ukraiński 250ml (fasola biała, buraki, marchew, pietruszka – korzeń, por, ziemniaki, śmietana 18%, sok z cytryny, olej rzepakowy, natka pietruszki, sól, pieprz, majeranek)

alergeny: mleko i produkty pochodne

schab w sosie własnym 90g (wieprzowina – schab b/kości, cebula, woda, olej rzepakowy, sól, pieprz), kasza jęczmienna 100g,  bukiet gotowanych warzyw 70g (marchew, brokuł, kalafior, sól, pieprz)

alergeny: zboża zawierające gluten

owoc 80-110 g

alergeny: –

zupa bez śmietany

 

 

 

BZBL: Zupa bez śmietany

 

Piątek pieczywo mieszane 50g

masło 5g / tłuszcz roślinny 5g

ser biały 20g

dżem niskosłodzony 10g

warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka)

mleko 200ml

alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, sezam i pochodne

rosół z zacierką 250 ml (mięso z kurczaka, marchew, pietruszka – korzeń, por, makaron bezjajeczny – zacierka, olej rzepakowy, sól, natka pietruszki)
alergeny:  zboża zawierające gluten, mleko i pochodne, jaja

ryba po grecku 120g (filet z ryby (morszczuk, mintaj), koncentrat pomidorowy 30%, olej rzepakowy, włoszczyzna, sól, pieprz, papryka mielona słodka, ziele angielskie, mąka pszenna),  ziemniaki gotowane 100g
alergeny: zboża zawierające gluten, ryba, seler

piernik z jabłkami 40g (jaja, kakao, jabłka, mąka pszenna, olej rzepakowy, cukier, miód, środek spulchniający, przyprawa do piernika) alergeny: gluten i produkty pochodne, jaja, mleko i pochodne

 

 

 

BZBL: ryż gotowany do 2.go dania 100g

 

 

Dieta bezmleczna (BM): Z diety zostało wyeliminowane mleko i jego produkty.

Do obiadu podawany jest kompot z owoców sezonowych 150ml (woda, jabłka, śliwki, wiśnie, cukier)    Do śniadania podawana jest herbata owocowa 150ml

Wykaz składników produktów złożonych z uwzględnieniem alergenów mogących powodować alergię znajduje się w sekretariacie.

Pozostałe diety: jeśli w czwartej kolumnie nie jest wymieniony zmieniony skład to obowiązuje jadłospis z kolumny 2 (obiadowej): Dieta BZBL- Posiłki z wyeliminowanymi alergenami: ziemniaki, laktoza. Podawany jest makaron bezjajeczny, dieta bez wieprzowiny (BWP); Dieta bez truskawek (BT) – wyeliminowane truskawki.

Skip to content