fbpx

Menu od 23-27.01.2023r.

Menu od 23-27.01.2023r.

Jadłospis 23-27 stycznia 2023r.      

 

 

 

 

Śniadanie/ śniadanie diety (różnice w kolorze czerwonym)

 

Obiad

 

Diety –  bezmleczna

 

POZOSTAŁE DIETY !!! różnice w posiłkach

Poniedziałek

 

pieczywo mieszane 50g

masło 5g / tłuszcz roślinny 5g

ser żółty 15g

płatki kukurydziane z mlekiem 200ml (płatki 15g)

warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka)

 

alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, soja, sezam i pochodne

zupa  kalafiorowa z ziemniakami 250ml (por, marchew, pietruszka – korzeń, kalafior, ziemniak, śmietana 18%, ziele angielskie, olej rzepakowy, sól, pieprz, natka pietruszki )

 alergeny: mleko i produkty pochodne, seler

łazanki z kapustą i mięsem 200g (makaron łazanki, mięso wieprzowe, kapusta kiszona, cebula, sól, pieprz, majeranek, olej do smażenia),

alergeny: gluten i pochodne, jaja, gorczyca

owoc 80-110 g / herbatniki 14g (mąka pszenna, cukier, olej, substancja spulchniająca, sól,   alergeny:  gluten i pochodne

 

zupa  kalafiorowa z ziemniakami 250ml (por, marchew, pietruszka – korzeń, kalafior, ziemniak, ziele angielskie, olej rzepakowy, sól, pieprz, natka pietruszki )

alergeny:  – 

Zupa bez śmietany

 

 

BZBL: zupa bez śmietany i bez ziemniaków

 

 

BWP: łazanki z mięsem drobiowym zamiast wieprzowiny

Wtorek pieczywo mieszane 50g

masło 5g / tłuszcz roślinny 5g

polędwica z indyka 15g /  25g

serek z rzodkiewką (ser biały półtłusty, śmietana 18%, rzodkiewka, sól, pieprz)

warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka)

kakao 200ml (mleko, kakao, cukier)

alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i produkty pochodne, sezam i pochodne

krupnik z kaszą jęczmienną 250ml (mięso drobiowe, kasza jęczmienna, marchew, pietruszka – korzeń, por, ziemniaki, sól, ziele angielskie, liść laurowy, olej rzepakowy, natka pietruszki )   alergeny: seler

kotlet mielony 80g (mięso wieprzowe,  bułka czerstwa, jaja, bułka tarta, cebula, olej roślinny, sól, pieprz), ziemniaki 120g, marchewka zasmażana 70g  (marchewka, masło, sól, pieprz) alergeny: zboża zawierające gluten, jaja, mleko i pochodneciasto karmelowe 40g (mąka pszenna, mleko, jaja, cukier, masa krówkowa, środek spulchniający) / sok owocowy 150ml

alergeny: gluten i pochodne, jaja , mleko

 

 

 

 

 

 

ciasto ucierane  40g (mąka pszenna, olej, ksylitol, środek spulchniający)

 

 

 

 

BZBL: zupa bez ziemniaków

–          kasza 120g

 

BWP: kotlet mielony drobiowy 80g (mięso z kurczaka, jaja, bułka tarta, olej rzepakowy, sól)

 

BZBL: ciasto ucierane  40g (mąka pszenna, olej, ksylitol, środek spulchniający)

Środa pieczywo mieszane 50g

masło 5g / tłuszcz roślinny 5g

jajka na twardo 25 g

pasztet  20 g

warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka)

kawa zbożowa 200ml (mleko, kawa zbożowa, cukier)

alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, soja, sezam i pochodne

 

kapuśniak z ziemniakami 250 ml (kiszona kapusta, marchew, pietruszka – korzeń, por, cebula, ziemniaki, koncentrat pomidorowy 30%, olej rzepakowy, sól, pieprz)  alergeny: gorczyca

 

kopytka z bułką tartą 180 g ( ziemniaki gotowane, mąka pszenna tortowa, mąka ziemniaczana, jaja, olej rzepakowy, sól, bułka tarta, masło),  fasolka szparagowa z masełkiem i bułeczką 70 g (fasolka, masło, sól, bułka tarta pszenna)

alergeny:  zboża zawierające gluten, jaja, mleko i pochodne

kisiel owocowy 150 ml (woda, sok owocowy, mąka ziemniaczana, cukier) / wafle torowe 14g (mąka pszenna, jaja, środek spulchniający) alergeny: zboża zawierające gluten, jaja

kopytka z bułką tartą 180 g ( ziemniaki gotowane, mąka pszenna tortowa, mąka ziemniaczana, jaja, olej rzepakowy, sól, bułka tarta, masło),  fasolka szparagowa z masełkiem i bułeczką 100 g (fasolka, olej rzepakowy, sól, bułka tarta pszenna)

alergeny:  zboża zawierające gluten, jaja, mleko i pochodne

alergeny: gluten i pochodne,  bez masła

 

 

BZBL: zupa bez ziemniaków

–          gotowane mięso drobiowe 80g, ryż 100g, fasolka szparagowa z bułeczką 70 g (fasolka, olej rzepakowy, sól, bułka tarta pszenna)

 

Czwartek pieczywo mieszane 50g

masło 5 g / tłuszcz roślinny 5g

ser żółty 15 g

schab pieczony 15g / 25g

warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka)

kakao 200ml (mleko, kakao, cukier)

alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i produkty pochodne, sezam i pochodne

zupa fasolowa 250 ml (wywar rosołowo warzywny, fasola, ziemniaki, kiełbasa, marchew, cebula, czosnek, sól, pieprz, majeranek )
alergeny:  seler, sojaryż z warzywami, kurczakiem w sosie słodko kwaśnym 220 g (ryż paraboliczny, mix warzyw- marchew, por, pietruszka, seler, papryka, ogórek kiszony, czosnek, miód, cytryna, przecier pomidorowy, sól, pieprz, olej rzepakowy)

alergeny: selerkoktajl owocowo-mleczny 150  ml (mleko, jogurt naturalny, owoce, cukier) / grissini z oliwią z oliwek 15g (mąka pszenna, oliwa z oliwek, drożdże piwne, mąka ze słodu pszennego, sól morska)

alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i pochodne

 

Mus owocowy 150ml (owoce) alergeny: –

BZBL: Mus owocowy 150ml (owoce) alergeny: –
Piątek pieczywo mieszane 50g

masło 5g / tłuszcz roślinny 5g

ser twarogowy 20g / wędlina 15g

dżem niskosłodzony 10g

mleko 200ml

alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, sezam i pochodne

 

pomidorowa z makaronem 250ml (kurczak świeży, indyk, cebula, marchew, pietruszka, seler, przecier pomidorowy 30%, por, sól, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, makaron , natka pietruszki)

alergeny: zboża zawierające gluten, jaja, seler

 

ryba w panierce 80 g (ryba filet – mintaj/ miruna/dorsz, mąka pszenna, jajka, sól, pieprz), ziemniaki 120g, surówka z kapusty kiszonej i jabłka 70g (kapusta kiszona, jabłko, cebula, olej roślinny, sól, pieprz)

alergeny: zboża zawierające gluten, ryba, jaja, gorczyca

ciasto jogurtowe 40g (mąka pszenna, jogurt, jaja, masło, cukier, soda) / owoc 80-110g

alergeny: zboża zawierające gluten, jaja, mleko i pochodne

 

 

 

 

 

BM:   muffinka z owocami bez cukru 40g (mąka pszenna, jaja, olej rzepakowy, ksylitol, soda, owoce): alergeny: zboża zawierające gluten, jaja, bez mleka

 

 

Dieta bezmleczna (BM): Z diety zostało wyeliminowane mleko i jego produkty.

Do obiadu podawany jest kompot z owoców sezonowych 150ml (woda, jabłka, śliwki, wiśnie, cukier)    Do śniadania podawana jest herbata owocowa 150ml

Wykaz składników produktów złożonych z uwzględnieniem alergenów mogących powodować alergię znajduje się w sekretariacie.

Pozostałe diety: jeśli w czwartej kolumnie nie jest wymieniony zmieniony skład to obowiązuje jadłospis z kolumny 2 (obiadowej): Dieta BZBL* Posiłki z wyeliminowanymi alergenami: ziemniaki, laktoza. Podawany jest makaron bezjajeczny, dieta bez wieprzowiny (BWP); Dieta bez truskawek (BT) – wyeliminowane truskawki