Jadłospis 22-26 maja 2023r.
|
Śniadanie/ śniadanie diety (różnice w kolorze czerwonym) |
Obiad |
Diety – bezmleczna |
POZOSTAŁE DIETY !!! różnice w posiłkach |
Poniedziałek
|
pieczywo mieszane 50g
masło 5g / tłuszcz roślinny 5g frankfurterki 40g mozarella 15g warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) kawa zbożowa 200ml (mleko, kawa zbożowa, cukier) alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, soja, sezam i pochodne |
zupa z fasolką szparagową 250ml (fasolka szparagowa, marchew, pietruszka – korzeń, por, ziemniaki, olej rzepakowy, śmietana 18%, natka pietruszki, sól, pieprz) alergeny: mleko i produkty pochodnełazanki z kapustą i mięsem 200g (makaron łazanki, mięso wieprzowe, kapusta kiszona, cebula, sól, pieprz, majeranek, olej do smażenia), alergeny: gluten i pochodne, jaja, gorczyca owoc 80-110g, herbatniki 15g (mąka pszenna, olej rzepakowy, substancja spulchniająca – węglan sodu) |
zupa bez śmietany
|
BZBL: zupa bez ziemniaków
mus owocowy 150ml (owoce) alergeny: –
|
Wtorek | pieczywo mieszane 50g
masło 5g / tłuszcz roślinny 5g ser twarogowy 20g dżem 10g warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) kakao 200ml (mleko, kakao, cukier) alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i produkty pochodne, sezam i pochodne |
barszcz czerwony z ziemniakami 250ml (woda, buraki, ziemniaki, marchewka, pietruszka, por, śmietana, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz) alergeny: mleko i produkty pochodne
pałka z kurczaka 70g, (pałka z kurczaka, olej rzepakowy, sól, pieprz, papryka mielona słodka), ziemniaki gotowane 100g, surówka z kapusty pekińskiej 70g (kapusta pekińska, papryka, cebula, oliwa z oliwek, sól, pieprz) alergeny:- ciasto ucierane 40g (mąka pszenna, jaja, olej rzepakowy, cukier, soda), sok owocowy 150ml |
zupa bez śmietany
|
BZBL: zupa bez ziemniaków, zupa bez śmietany
kasza do drugiego dania
|
Środa | pieczywo mieszane 50g
masło 5g / tłuszcz roślinny 5g jajko na twardo 25 g krakowska z indyka 15 g warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) kawa zbożowa 200ml (mleko, kawa zbożowa, cukier) alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, soja, sezam i pochodne |
zupa z czerwoną soczewicą 250ml (czerwona soczewica, przecier pomidorowy, marchew, pietruszka – korzeń, por, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz, śmietanka 30% )
alergeny: mleko i pochodne
naleśniki z serem białym i dżemem 2 sztuki (mleko, jaja, mąka pszenna, sól, ser biały półtłusty, cukier, dżem owocowy) alergeny: zboża zawierające gluten, mleko, jaja
budyń kakaowy 150 ml (mleko, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, kakao, cukier), paluszki wielozbożowe 15g (mąka pszenna, olej roślinny rzepakowy, siemię lniane, sezam, czarnuszka, mąka żytnia, sól, mąka jęczmienna, mąka pszenna graham, otręby pszenne, cukier, substancje spulchniające alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i pochodne |
zupa bez śmietany
mięso drobiowe gotowane 70g, ryż gotowany 100g, surówka z marchewki 70g
budyń kakaowy 150 ml (mleko roślinne, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, kakao, cukier)
|
BZBL: zupa bez ziemniaków, bez śmietany
mięso drobiowe gotowane 70g, ryż gotowany 100g, surówka z marchewki 70g
budyń kakaowy 150 ml (mleko roślinne, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, kakao, cukier)
|
Czwartek | pieczywo mieszane 50g
masło 5g / tłuszcz roślinny 5g polędwica z indyka 15g ser żółty 15 g warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) kakao 200ml (mleko, kakao, cukier) alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i produkty pochodne, sezam i pochodne |
zupa ogórkowa z ziemniakami 250ml (ogórek kiszony, marchew, pietruszka – korzeń, por, ziemniaki, śmietana 12%, olej rzepakowy sól, pieprz)
alergeny: mleko i produkty pochodne, gorczyca gulasz wieprzowo – warzywny 140g (mięso wieprzowe, olej rzepakowy, marchew, cebula, pietruszka, por, groszek zielony, papryka, czosnek, sól, pieprz, papryka mielona słodka, papryka mielona ostra), kasza jęczmienna 100g alergeny: zboża zawierające gluten jogurt naturalny 150ml (mleko, żywe kultury bakterii), wafle tortowe 15g (mąka pszenna, olej rzepakowy, substancja spulchniająca – węglan sodu) |
zupa bez śmietany
mus owocowy 150ml (owoce) alergeny: –
|
BZBL: zupa bez ziemniaków, bez śmietany
mus owocowy 150ml (owoce) alergeny: –
|
Piątek | pieczywo mieszane 50g
masło 5g / tłuszcz roślinny 5g serek wiejski 20g miód 10g warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) mleko 200ml alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, sezam i pochodne
|
rosół z zacierką 250 ml (mięso z kurczaka, marchew, pietruszka – korzeń, por, makaron bezjajeczny – zacierka, olej rzepakowy, sól, natka pietruszki) alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i pochodne, jajaryba w cieście 70 g (ryba filet – mintaj, miruna, dorsz, mąka pszenna, jajko, mleko, sól, pieprz) , ziemniaki 100g, surówka z kapusty kiszonej i marchewki 70g (kapusta kiszona, marchew, cebula, olej roślinny, pieprz) alergeny: zboża zawierające gluten, ryba, jaja, mleko i pochodne, gorczyca i pochodne pizzerinki 80g (mąka pszenna, olej, drożdże, sól, przecier pomidorowy, ser żółty, wędlina), owoc 80-110g |
BZBL: ryż gotowany do 2.go dania 100g
|
Dieta bezmleczna (BM): Z diety zostało wyeliminowane mleko i jego produkty.
Do obiadu podawany jest kompot z owoców sezonowych 150ml (woda, jabłka, śliwki, wiśnie, cukier) Do śniadania podawana jest herbata owocowa 150ml
Wykaz składników produktów złożonych z uwzględnieniem alergenów mogących powodować alergię znajduje się w sekretariacie.
Pozostałe diety: jeśli w czwartej kolumnie nie jest wymieniony zmieniony skład to obowiązuje jadłospis z kolumny 2 (obiadowej): Dieta BZBL- Posiłki z wyeliminowanymi alergenami: ziemniaki, laktoza. Podawany jest makaron bezjajeczny, dieta bez wieprzowiny (BWP); Dieta bez truskawek (BT) – wyeliminowane truskawki.