Menu od 2-5 kwietnia 2024r.

Menu od 2-5 kwietnia 2024r.

Jadłospis 2-5 kwietnia 2024r.      

 

 

 

 

Śniadanie/ śniadanie diety (różnice w kolorze czerwonym)

 

Obiad

 

Diety –  bezmleczna

 

POZOSTAŁE DIETY !!! różnice w posiłkach

Poniedziałek

 

Śmigus dyngus  
Wtorek pieczywo mieszane 50g

masło 5g / tłuszcz roślinny 5g

wędlina 15g

ser żółty 15g

warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka)

kakao 200ml

alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i produkty pochodne, sezam i poch.

 

kapuśniak ze słodkiej kapusty z ziemniakami i kiełbaską 250ml (wywar mięsny, kapusta, kiełbaska wieprzowa, marchew, pietruszka – korzeń, por, cebula, ziemniaki, koncentrat pomidorowy 30%, olej rzepakowy, sól, pieprz)
alergeny: gorczyca, sojamakaron z serem twarogowym i truskawkami  200g  (makaron pszenny durum, ser twarogowy półtłusty, śmietana 18%, sól, olej rzepakowy, cukier, truskawki)
alergeny: gluten i pochodne, jaja, mleko i produkty pochodne

owoc 80-110g, chrupki kukurydziane 15g
alergeny: –

BM: – makaron z truskawkami  200g  (makaron pszenny durum, sól, olej rzepakowy, cukier, truskawki)
alergeny: gluten i pochodne, jaja, mleko i produkty pochodneBG: – makaron z serem twarogowym i truskawkami  200g  (makaron bezglutenowy, ser twarogowy półtłusty, śmietana 18%, sól, olej rzepakowy, cukier, truskawki)
alergeny: gluten i pochodne, jaja, mleko i produkty pochodne

 

D800: – wędlina 15g, ser wysokobiałkowy 15g

– zupa 220ml

 makaron pełnoziarnisty z serem twarogowym i truskawkami  200g  (makaron bezglutenowy, ser twarogowy chudy, sól, olej rzepakowy,  truskawki)
alergeny: gluten i pochodne, jaja, mleko i produkty pochodne

 

– kompot bez dodatku cukru

 

Środa pieczywo mieszane 50g

masło 5g / tłuszcz roślinny 5g

pasztet 15g

twarożek ze szczypiorkiem 15g (biały ser, jogurt naturalny, szczypiorek)

warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka)

kawa zbożowa 200ml

alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i produkty pochodne, sezam i poch.

zupa jarzynowa z ryżem 250ml (fasolka szparagowa, marchew, pietruszka – korzeń, brokuły, ziemniak, śmietana 18%, ziele angielskie, olej rzepakowy, sól, natka pietruszki)

alergeny:  mleko i produkty pochodne

 

pieczony kotlet pożarski 70g (mięso drobiowe, bułka czerstwa, jaja, bułka tarta, cebula, olej roślinny, sól, pieprz), ziemniaki 100g, surówka z marchwi i jabłka 70g (marchew, jabłko)
alergeny: zboża zawierające gluten, jaja

 

budyń kakaowy 150 ml (mleko, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, kakao, cukier), biszkopty 15g 15g (jaja świeże, mąka pszenna, cukier)

alergeny: gluten i pochodne, jaja

BM: – zupa bez śmietany

–        mus owocowy 150ml

 

BG: – pieczony kotlet pożarski 70g (mięso drobiowe, siemię lniane, płatki orkiszowe bezglutenowe, jaja, olej rzepakowy, cebula, sól, pieprz),

alergeny:  jaja

–        mus owocowy 150ml, wafle ryżowe 15g

 

 

D800: – szynka drobiowa 15g, twarożek ze szczypiorkiem 15g

 

– zupa, bez śmietany 220ml

– pieczony kotlet pożarski 70g (mięso drobiowe, siemię lniane, płatki orkiszowe bezglutenowe, jaja, olej rzepakowy, cebula, sól, pieprz), ziemniaki gotowane 80g, surówka z marchwi i jabłka 70g (marchew, jabłko)

– kompot bez dodatku cukru

–        – mus owocowy 150ml, wafle ryżowe 15g

 

 

Czwartek pieczywo mieszane 50g

masło 5g / tłuszcz roślinny 5g

sucha krakowska 15g

jajko na twardo 25g

warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka)

mleko 200ml

alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i produkty pochodne, sezam i poch.

zupa ogórkowa z ziemniakami 250ml (ogórek kiszony, marchew, pietruszka – korzeń, por,  ziemniaki, śmietana 12%, olej rzepakowy sól,  pieprz)

alergeny: mleko i produkty pochodne, gorczyca

 

schab w sosie własnym 90g (wieprzowina – schab b/kości, cebula, woda, olej rzepakowy, sól, pieprz), kasza pęczak 100g, ogórki kiszone 70g
alergeny: zboża zawierające gluten

owoc 80-110g, podpłomyki 15g (mąka pszenna, olej rzepakowy, mleko odtłuszczone w proszku, substancja spulchniająca – wodorowęglan sodu)
alergeny: gluten i pochodne, mleko i pochodne

BM: – zupa bez śmietany

alergeny:  –

BG: – kasza gryczana 100g

–        Pieczywo kukurydziane 15g

 

 

 

D800: – sucha krakowska drobiowa15 g, jajko na twardo 25g

– zupa bez dodatku śmietany, porcja 220ml

–  schab pieczony 70g, kasza gryczana 90g, ogórki kiszone 70g

–        Pieczywo kukurydziane 15g

– kompot bez dodatku cukru

 

 

 

Piątek pieczywo mieszane 50g

masło 5g / tłuszcz roślinny 5g

twaróg 15g

miód 10g

warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka)

kakao 200ml

alergeny: zboża zawierające gluten, mleko
i produkty pochodne, sezam i pochodne

pomidorowa z makaronem 250ml (kurczak świeży, indyk, cebula, marchew, pietruszka, seler, przecier pomidorowy 30%, por, sól, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, makaron , natka pietruszki)

alergeny: zboża zawierające gluten, jaja, seler

 

ryba w panierce cytrusowej 70g (ryba filet – mintaj, miruna, dorsz, mąka pszenna, jajka, skórka z cytryny, sok z cytryny, sól, pieprz), ziemniaki 100g, surówka z kapusty kiszonej i jabłka 70g (kapusta kiszona, jabłko, cebula, olej roślinny, sól, pieprz)
alergeny: zboża zawierające gluten, ryba, jaja, gorczyca

ciasto ucierane z owocami 40g (mąka pszenna, jaja, owoce, olej rzepakowy, cukier, soda), mleko smakowe 150ml  (mleko, cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, stabilizator: karagen, aromat naturalny)
alergeny: gluten i pochodne, jaja, mleko i pochodne

BM: –

 

BG:

– ryba saute 70g
– placuszki owsiane z owocami 40g  (bezglutenowe płatki owsiane, soda, cukier, jajka, owoce, olej rzepakowy), mleko smakowe 150ml  (mleko, cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, stabilizator: karagen, aromat naturalny)
alergeny: jaja

D800: – twaróg biały chudy 15g, powidła śliwkowe bez cukru 15g

– zupa porcja 220ml, makaron pełnoziarnisty,

– ryba saute pieczona 60g, ziemniaki 80g, surówka 70g

– placuszki owsiane z owocami 40g  (bezglutenowe płatki owsiane, soda, cukier, jajka, owoce, olej rzepakowy), jogurt naturalny 150ml, jogurt naturalny 150ml
alergeny: jaja, mleko i pochodne

– kompot bez dodatku cukru

 

Dieta bezmleczna (BM): Z diety zostało wyeliminowane mleko i jego produkty.

Do obiadu podawany jest kompot z owoców sezonowych 150ml (woda, jabłka, śliwki, wiśnie, cukier)    Do śniadania podawana jest herbata owocowa 150ml

Wykaz składników produktów złożonych z uwzględnieniem alergenów mogących powodować alergię znajduje się w sekretariacie.

Pozostałe diety: jeśli w czwartej kolumnie nie jest wymieniony zmieniony skład to obowiązuje jadłospis z kolumny 2 (obiadowej): Dieta BZBL- Posiłki z wyeliminowanymi alergenami: ziemniaki, laktoza. Podawany jest makaron bezjajeczny, Dieta bez truskawek (BT) – wyeliminowane truskawki, D1000 – dieta o obniżonej wartości energetycznej.