Jadłospis 2-5 kwietnia 2024r.
|
Śniadanie/ śniadanie diety (różnice w kolorze czerwonym) |
Obiad |
Diety – bezmleczna |
POZOSTAŁE DIETY !!! różnice w posiłkach |
Poniedziałek
|
Śmigus dyngus | |||
Wtorek | pieczywo mieszane 50g
masło 5g / tłuszcz roślinny 5g wędlina 15g ser żółty 15g warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) kakao 200ml alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i produkty pochodne, sezam i poch.
|
kapuśniak ze słodkiej kapusty z ziemniakami i kiełbaską 250ml (wywar mięsny, kapusta, kiełbaska wieprzowa, marchew, pietruszka – korzeń, por, cebula, ziemniaki, koncentrat pomidorowy 30%, olej rzepakowy, sól, pieprz) alergeny: gorczyca, sojamakaron z serem twarogowym i truskawkami 200g (makaron pszenny durum, ser twarogowy półtłusty, śmietana 18%, sól, olej rzepakowy, cukier, truskawki) alergeny: gluten i pochodne, jaja, mleko i produkty pochodne owoc 80-110g, chrupki kukurydziane 15g |
BM: – makaron z truskawkami 200g (makaron pszenny durum, sól, olej rzepakowy, cukier, truskawki) alergeny: gluten i pochodne, jaja, mleko i produkty pochodneBG: – makaron z serem twarogowym i truskawkami 200g (makaron bezglutenowy, ser twarogowy półtłusty, śmietana 18%, sól, olej rzepakowy, cukier, truskawki) alergeny: gluten i pochodne, jaja, mleko i produkty pochodne
|
D800: – wędlina 15g, ser wysokobiałkowy 15g
– zupa 220ml – makaron pełnoziarnisty z serem twarogowym i truskawkami 200g (makaron bezglutenowy, ser twarogowy chudy, sól, olej rzepakowy, truskawki)
– kompot bez dodatku cukru
|
Środa | pieczywo mieszane 50g
masło 5g / tłuszcz roślinny 5g pasztet 15g twarożek ze szczypiorkiem 15g (biały ser, jogurt naturalny, szczypiorek) warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) kawa zbożowa 200ml alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i produkty pochodne, sezam i poch. |
zupa jarzynowa z ryżem 250ml (fasolka szparagowa, marchew, pietruszka – korzeń, brokuły, ziemniak, śmietana 18%, ziele angielskie, olej rzepakowy, sól, natka pietruszki)
alergeny: mleko i produkty pochodne
pieczony kotlet pożarski 70g (mięso drobiowe, bułka czerstwa, jaja, bułka tarta, cebula, olej roślinny, sól, pieprz), ziemniaki 100g, surówka z marchwi i jabłka 70g (marchew, jabłko)
budyń kakaowy 150 ml (mleko, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, kakao, cukier), biszkopty 15g 15g (jaja świeże, mąka pszenna, cukier) alergeny: gluten i pochodne, jaja |
BM: – zupa bez śmietany
– mus owocowy 150ml
BG: – pieczony kotlet pożarski 70g (mięso drobiowe, siemię lniane, płatki orkiszowe bezglutenowe, jaja, olej rzepakowy, cebula, sól, pieprz), alergeny: jaja – mus owocowy 150ml, wafle ryżowe 15g
|
D800: – szynka drobiowa 15g, twarożek ze szczypiorkiem 15g
– zupa, bez śmietany 220ml – pieczony kotlet pożarski 70g (mięso drobiowe, siemię lniane, płatki orkiszowe bezglutenowe, jaja, olej rzepakowy, cebula, sól, pieprz), ziemniaki gotowane 80g, surówka z marchwi i jabłka 70g (marchew, jabłko) – kompot bez dodatku cukru – – mus owocowy 150ml, wafle ryżowe 15g
|
Czwartek | pieczywo mieszane 50g
masło 5g / tłuszcz roślinny 5g sucha krakowska 15g jajko na twardo 25g warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) mleko 200ml alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i produkty pochodne, sezam i poch. |
zupa ogórkowa z ziemniakami 250ml (ogórek kiszony, marchew, pietruszka – korzeń, por, ziemniaki, śmietana 12%, olej rzepakowy sól, pieprz)
alergeny: mleko i produkty pochodne, gorczyca
schab w sosie własnym 90g (wieprzowina – schab b/kości, cebula, woda, olej rzepakowy, sól, pieprz), kasza pęczak 100g, ogórki kiszone 70g owoc 80-110g, podpłomyki 15g (mąka pszenna, olej rzepakowy, mleko odtłuszczone w proszku, substancja spulchniająca – wodorowęglan sodu) |
BM: – zupa bez śmietany
alergeny: – BG: – kasza gryczana 100g – Pieczywo kukurydziane 15g
|
D800: – sucha krakowska drobiowa15 g, jajko na twardo 25g
– zupa bez dodatku śmietany, porcja 220ml – schab pieczony 70g, kasza gryczana 90g, ogórki kiszone 70g – – Pieczywo kukurydziane 15g – kompot bez dodatku cukru
|
Piątek | pieczywo mieszane 50g
masło 5g / tłuszcz roślinny 5g twaróg 15g miód 10g warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) kakao 200ml alergeny: zboża zawierające gluten, mleko |
pomidorowa z makaronem 250ml (kurczak świeży, indyk, cebula, marchew, pietruszka, seler, przecier pomidorowy 30%, por, sól, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, makaron , natka pietruszki)
alergeny: zboża zawierające gluten, jaja, seler
ryba w panierce cytrusowej 70g (ryba filet – mintaj, miruna, dorsz, mąka pszenna, jajka, skórka z cytryny, sok z cytryny, sól, pieprz), ziemniaki 100g, surówka z kapusty kiszonej i jabłka 70g (kapusta kiszona, jabłko, cebula, olej roślinny, sól, pieprz) ciasto ucierane z owocami 40g (mąka pszenna, jaja, owoce, olej rzepakowy, cukier, soda), mleko smakowe 150ml (mleko, cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, stabilizator: karagen, aromat naturalny) |
BM: –
BG: – ryba saute 70g |
D800: – twaróg biały chudy 15g, powidła śliwkowe bez cukru 15g
– zupa porcja 220ml, makaron pełnoziarnisty, – ryba saute pieczona 60g, ziemniaki 80g, surówka 70g – placuszki owsiane z owocami 40g (bezglutenowe płatki owsiane, soda, cukier, jajka, owoce, olej rzepakowy), jogurt naturalny 150ml, jogurt naturalny 150ml – kompot bez dodatku cukru
|
Dieta bezmleczna (BM): Z diety zostało wyeliminowane mleko i jego produkty.
Do obiadu podawany jest kompot z owoców sezonowych 150ml (woda, jabłka, śliwki, wiśnie, cukier) Do śniadania podawana jest herbata owocowa 150ml
Wykaz składników produktów złożonych z uwzględnieniem alergenów mogących powodować alergię znajduje się w sekretariacie.
Pozostałe diety: jeśli w czwartej kolumnie nie jest wymieniony zmieniony skład to obowiązuje jadłospis z kolumny 2 (obiadowej): Dieta BZBL- Posiłki z wyeliminowanymi alergenami: ziemniaki, laktoza. Podawany jest makaron bezjajeczny, Dieta bez truskawek (BT) – wyeliminowane truskawki, D1000 – dieta o obniżonej wartości energetycznej.