Menu od 19-23.06.2023r.

Menu od 19-23.06.2023r.

Jadłospis 19-23 czerwca 2023r.      

 

 

 

 

Śniadanie/ śniadanie diety (różnice w kolorze czerwonym)

 

Obiad

 

Diety –  bezmleczna

 

POZOSTAŁE DIETY !!! różnice w posiłkach

Poniedziałek

 

pieczywo mieszane 50g

masło 5g / tłuszcz roślinny 5g

szynka 15g

mozarella 15 g

warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka)

kawa zbożowa 200ml (mleko, kawa zbożowa, cukier)

alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, soja, sezam i pochodne

żurek z ziemniakami i kiełbasą 250 ml (żur, ziemniaki, marchew, pietruszka – korzeń, por, kiełbasa, czosnek, pietruszka zielona, śmietana 18%, majeranek, olej rzepakowy, sól, pieprz)

alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i pochodne

makaron penne z sosem warzywno pomidorowym 200g  (makaron pszenny durum, mieszanka warzyw z groszkiem, marchwią, selerem, pietruszką,  przecier pomidorowy, olej rzepakowy  bazylia, sól)

alergeny: gluten i pochodne, jaja, seler

owoc 80-110g, wafelki mini kakaowe 15g (mąka pszenna, tłuszcz roślinny, serwatka, kakao, skrobia ziemniaczana, jaja, substancje spulchniające)
alergeny: gluten i pochodne, jaja, mleko i pochodne

zupa bez śmietany

 

 

 

 

 

BZBL: zupa bez ziemniaków, zupa bez śmietany

 

 

Wtorek pieczywo mieszane 50g

masło 5g / tłuszcz roślinny 5g

ser biały 20g

miód 10g

warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka)

kakao 200ml (mleko, kakao, cukier)

alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i produkty pochodne, sezam i pochodne

ryżanka 250ml (wywar mięsno warzywny, marchew, pietruszka – korzeń, por, ryż, cebula, śmietana 18%, sól, olej rzepakowy, pieprz)

alergeny: mleko i produkty pochodne, seler

kotlet pożarski 70g (mięso drobiowe, bułka czerstwa, jaja, bułka tarta, cebula, olej roślinny, sól, pieprz), ziemniaki 100g, surówka z marchwi i jabłka 70g (marchew, jabłko)

alergeny: zboża zawierające gluten, jaja

piernik z jabłkami 40g  (jaja, kakao, jabłka, mąka pszenna, olej rzepakowy, cukier, miód, środek spulchniający, przyprawa do piernika), smoothie jogurtowo-owocowe 150ml (jogurt naturalny, mleko, owoce, cukier)
alergeny: gluten i produkty pochodne, jaja, mleko i pochodne

zupa bez śmietany

 

piernik z jabłkami 40g  (jaja, kakao, jabłka, mąka pszenna, olej rzepakowy, ksylitol, miód, środek spulchniający, przyprawa do piernika)
alergeny: gluten i produkty pochodne, jaja, mleko i pochodne

BZBL: zupa bez śmietany

ryż do drugiego dania

 

 

 

Środa pieczywo mieszane 50g

masło 5g / tłuszcz roślinny 5g

frankfurterki 15g

ser żółty 15 g

krakowska z indyka 15 g

warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka)

alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, soja, sezam i pochodne

 

kapuśniak ze słodkiej kapusty z ziemniakami 250ml (kapusta, marchew, pietruszka – korzeń, kiełbasa, por, cebula, ziemniaki, koncentrat pomidorowy 30%, olej rzepakowy, sól, pieprz)
alergeny: gorczyca, soja

kluski śląskie z okrasą z cebulki 160g (ziemniaki, mąka ziemniaczana, jaja, sól, cebula, olej rzepakowy), fasolka szparagowa z masełkiem i bułeczką 70g (fasolka, masło, sól, bułka tarta pszenna)
alergeny:  zboża zawierające gluten, jaja, mleko i pochodne

Warzywa słupki 40g z dipem jogurtowym (warzywa, jogurt naturalny, zioła), wafle ryżowe 16g
alergeny: mleko i pochodne, soja i pochodne

 

fasolka szparagowa z masełkiem i bułeczką 70g (fasolka, olej rzepakowy, sól, bułka tarta pszenna)
alergeny:  zboża zawierające gluten

 

Warzywa słupki 60g

alergeny: –

BZBL: zupa bez ziemniaków,

 

mięso drobiowe gotowane 70g, kasza gotowana 100g, fasolka szparagowa z masełkiem i bułeczką 70g (fasolka, olej rzepakowy, sól, bułka tarta pszenna)
alergeny:  zboża zawierające gluten

 

Warzywa słupki 60g

alergeny: –

Czwartek pieczywo mieszane 50g

masło 5g / tłuszcz roślinny 5g

twaróg z rzodkiewką 25 g

sucha krakowska 20 g

warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka)

kakao 200ml (mleko, kakao, cukier)

alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i produkty pochodne, sezam i pochodne

 

zupa buraczkowa 250ml (wywar mięsno warzywny, buraki, marchew, pietruszka – korzeń, por, ziemniaki, masło roślinne, śmietana 18%, sól, pieprz )
alergeny: mleko i produkty pochodne, seler

schab pieczony 70g (wieprzowina – schab b/kości, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz), kasza jęczmienna 100g, ogórki kiszone  70g
alergeny: zboża zawierające gluten

jogurt owocowy 150ml (mleko, żywe kultury bakterii, owoce); chrupki kukurydziane 15g
alergeny: mleko i produkty pochodne

zupa bez śmietany

 

mus owocowy 150 ml

 

zupa bez śmietany, bez ziemniaków

mus owocowy 150 ml

 

Piątek pieczywo mieszane 50g

masło 5g / tłuszcz roślinny 5g

ser żółty 20g

dżem niskosłodzony 10g

warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka)

mleko 200ml

alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, sezam i pochodne

 

pomidorowa z makaronem 250ml (kurczak świeży, indyk, cebula, marchew, pietruszka, seler, przecier pomidorowy 30%, por, sól, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, makaron bezjajeczny, natka pietruszki)

alergeny: gluten i pochodne, seler

ryba w cieście 70 g (ryba filet – mintaj, miruna, dorsz, mąka pszenna, jajko, mleko, sól, pieprz), ziemniaki 100g, surówka z kapusty kiszonej i marchewki 70g (kapusta kiszona, marchew, cebula, olej roślinny, pieprz)

alergeny:  zboża zawierające gluten, ryba, jaja, mleko i pochodne,  gorczyca i pochodne

muffinki waniliowe 40g  (mąka pszenna, soda, cukier, jajka, olej rzepakowy, wanilia); sok owocowy 150ml
alergeny: gluten i produkty pochodne, jaja, mleko i pochodne

muffinki waniliowe 40g  (mąka pszenna, soda, ksylitol, jajka, olej rzepakowy, wanilia)
alergeny: gluten i produkty pochodne, jaja, mleko i pochodne

 

 

BZBL: ryż gotowany do 2.go dania 100g

 

 

Dieta bezmleczna (BM): Z diety zostało wyeliminowane mleko i jego produkty.

Do obiadu podawany jest kompot z owoców sezonowych 150ml (woda, jabłka, śliwki, wiśnie, cukier)    Do śniadania podawana jest herbata owocowa 150ml

Wykaz składników produktów złożonych z uwzględnieniem alergenów mogących powodować alergię znajduje się w sekretariacie.

Pozostałe diety: jeśli w czwartej kolumnie nie jest wymieniony zmieniony skład to obowiązuje jadłospis z kolumny 2 (obiadowej): Dieta BZBL- Posiłki z wyeliminowanymi alergenami: ziemniaki, laktoza. Podawany jest makaron bezjajeczny, dieta bez wieprzowiny (BWP); Dieta bez truskawek (BT) – wyeliminowane truskawki.

Skip to content