Jadłospis 19-23 czerwca 2023r.
|
Śniadanie/ śniadanie diety (różnice w kolorze czerwonym) |
Obiad |
Diety – bezmleczna |
POZOSTAŁE DIETY !!! różnice w posiłkach |
Poniedziałek
|
pieczywo mieszane 50g
masło 5g / tłuszcz roślinny 5g szynka 15g mozarella 15 g warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) kawa zbożowa 200ml (mleko, kawa zbożowa, cukier) alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, soja, sezam i pochodne |
żurek z ziemniakami i kiełbasą 250 ml (żur, ziemniaki, marchew, pietruszka – korzeń, por, kiełbasa, czosnek, pietruszka zielona, śmietana 18%, majeranek, olej rzepakowy, sól, pieprz)
alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i pochodne makaron penne z sosem warzywno pomidorowym 200g (makaron pszenny durum, mieszanka warzyw z groszkiem, marchwią, selerem, pietruszką, przecier pomidorowy, olej rzepakowy bazylia, sól) alergeny: gluten i pochodne, jaja, seler owoc 80-110g, wafelki mini kakaowe 15g (mąka pszenna, tłuszcz roślinny, serwatka, kakao, skrobia ziemniaczana, jaja, substancje spulchniające) |
zupa bez śmietany
|
BZBL: zupa bez ziemniaków, zupa bez śmietany
|
Wtorek | pieczywo mieszane 50g
masło 5g / tłuszcz roślinny 5g ser biały 20g miód 10g warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) kakao 200ml (mleko, kakao, cukier) alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i produkty pochodne, sezam i pochodne |
ryżanka 250ml (wywar mięsno warzywny, marchew, pietruszka – korzeń, por, ryż, cebula, śmietana 18%, sól, olej rzepakowy, pieprz)
alergeny: mleko i produkty pochodne, seler kotlet pożarski 70g (mięso drobiowe, bułka czerstwa, jaja, bułka tarta, cebula, olej roślinny, sól, pieprz), ziemniaki 100g, surówka z marchwi i jabłka 70g (marchew, jabłko) alergeny: zboża zawierające gluten, jaja piernik z jabłkami 40g (jaja, kakao, jabłka, mąka pszenna, olej rzepakowy, cukier, miód, środek spulchniający, przyprawa do piernika), smoothie jogurtowo-owocowe 150ml (jogurt naturalny, mleko, owoce, cukier) |
zupa bez śmietany
piernik z jabłkami 40g (jaja, kakao, jabłka, mąka pszenna, olej rzepakowy, ksylitol, miód, środek spulchniający, przyprawa do piernika) |
BZBL: zupa bez śmietany
ryż do drugiego dania
|
Środa | pieczywo mieszane 50g
masło 5g / tłuszcz roślinny 5g frankfurterki 15g ser żółty 15 g krakowska z indyka 15 g warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, soja, sezam i pochodne
|
kapuśniak ze słodkiej kapusty z ziemniakami 250ml (kapusta, marchew, pietruszka – korzeń, kiełbasa, por, cebula, ziemniaki, koncentrat pomidorowy 30%, olej rzepakowy, sól, pieprz) alergeny: gorczyca, soja kluski śląskie z okrasą z cebulki 160g (ziemniaki, mąka ziemniaczana, jaja, sól, cebula, olej rzepakowy), fasolka szparagowa z masełkiem i bułeczką 70g (fasolka, masło, sól, bułka tarta pszenna) Warzywa słupki 40g z dipem jogurtowym (warzywa, jogurt naturalny, zioła), wafle ryżowe 16g |
fasolka szparagowa z masełkiem i bułeczką 70g (fasolka, olej rzepakowy, sól, bułka tarta pszenna)
Warzywa słupki 60g alergeny: – |
BZBL: zupa bez ziemniaków,
mięso drobiowe gotowane 70g, kasza gotowana 100g, fasolka szparagowa z masełkiem i bułeczką 70g (fasolka, olej rzepakowy, sól, bułka tarta pszenna)
Warzywa słupki 60g alergeny: – |
Czwartek | pieczywo mieszane 50g
masło 5g / tłuszcz roślinny 5g twaróg z rzodkiewką 25 g sucha krakowska 20 g warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) kakao 200ml (mleko, kakao, cukier) alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i produkty pochodne, sezam i pochodne
|
zupa buraczkowa 250ml (wywar mięsno warzywny, buraki, marchew, pietruszka – korzeń, por, ziemniaki, masło roślinne, śmietana 18%, sól, pieprz ) alergeny: mleko i produkty pochodne, seler schab pieczony 70g (wieprzowina – schab b/kości, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz), kasza jęczmienna 100g, ogórki kiszone 70g jogurt owocowy 150ml (mleko, żywe kultury bakterii, owoce); chrupki kukurydziane 15g |
zupa bez śmietany
mus owocowy 150 ml
|
zupa bez śmietany, bez ziemniaków
mus owocowy 150 ml
|
Piątek | pieczywo mieszane 50g
masło 5g / tłuszcz roślinny 5g ser żółty 20g dżem niskosłodzony 10g warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) mleko 200ml alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, sezam i pochodne
|
pomidorowa z makaronem 250ml (kurczak świeży, indyk, cebula, marchew, pietruszka, seler, przecier pomidorowy 30%, por, sól, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, makaron bezjajeczny, natka pietruszki)
alergeny: gluten i pochodne, seler ryba w cieście 70 g (ryba filet – mintaj, miruna, dorsz, mąka pszenna, jajko, mleko, sól, pieprz), ziemniaki 100g, surówka z kapusty kiszonej i marchewki 70g (kapusta kiszona, marchew, cebula, olej roślinny, pieprz) alergeny: zboża zawierające gluten, ryba, jaja, mleko i pochodne, gorczyca i pochodne muffinki waniliowe 40g (mąka pszenna, soda, cukier, jajka, olej rzepakowy, wanilia); sok owocowy 150ml |
muffinki waniliowe 40g (mąka pszenna, soda, ksylitol, jajka, olej rzepakowy, wanilia) alergeny: gluten i produkty pochodne, jaja, mleko i pochodne
|
BZBL: ryż gotowany do 2.go dania 100g
|
Dieta bezmleczna (BM): Z diety zostało wyeliminowane mleko i jego produkty.
Do obiadu podawany jest kompot z owoców sezonowych 150ml (woda, jabłka, śliwki, wiśnie, cukier) Do śniadania podawana jest herbata owocowa 150ml
Wykaz składników produktów złożonych z uwzględnieniem alergenów mogących powodować alergię znajduje się w sekretariacie.
Pozostałe diety: jeśli w czwartej kolumnie nie jest wymieniony zmieniony skład to obowiązuje jadłospis z kolumny 2 (obiadowej): Dieta BZBL- Posiłki z wyeliminowanymi alergenami: ziemniaki, laktoza. Podawany jest makaron bezjajeczny, dieta bez wieprzowiny (BWP); Dieta bez truskawek (BT) – wyeliminowane truskawki.