Jadłospis 19-23 lutego 2024r.
|
Śniadanie/ śniadanie diety (różnice w kolorze czerwonym) |
Obiad |
Diety – bezmleczna |
POZOSTAŁE DIETY !!! różnice w posiłkach |
Poniedziałek
|
pieczywo mieszane 50g
masło 5g / tłuszcz roślinny 5g pasztet 15g ser żółty 15g warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) kawa zbożowa 200ml alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i produkty pochodne, sezam i poch. |
zupa kartoflana z kiełbaską 250 ml (wywar mięsno warzywny, ziemniaki, seler, pietruszka, marchewka, cebula, kiełbasa wieprzowa, śmietana 30%, sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki)
alergeny: mleko i produkty pochodne makaron z brokułem w sosie śmietanowym 200g (olej rzepakowy, śmietana 18%, brokuł. zioła, sól, pieprz, makaron bezjajeczny, śmietanka 30 %, cebula, czosnek) alergeny: gluten i pochodne, mleko i produkty pochodne owoc 80-110g, wafle ryżowe 16g |
BM: – zupa bez śmietany
– makaron z brokułami i groszkiem 200g (makaron, brokuły, groszek, olej roślinny, sól, pieprz)
– BG: makaron bezglutenowy z brokułami i groszkiem 200g (makaron, brokuły, groszek, olej roślinny, sól, pieprz) |
D800: – sucha krakowska drobiowa 15g, twargóg biały chudy 15g
– zupa bez śmietany, 220ml – pełnoziarnisty makaron brokułami i groszkiem 180g (makaron, brokuły, groszek, olej roślinny, sól, pieprz) – owoc 80-110g, – kompot bez dodatku cukru
|
Wtorek | pieczywo mieszane 50g
masło 5g / tłuszcz roślinny 5g miód 10g serek śmietankowy warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) kakao 200ml alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i produkty pochodne, sezam i poch.
|
zupa ogórkowa z ryżem 250ml (ogórek kiszony, marchew, pietruszka – korzeń, por, ryż, śmietana 12%, olej rzepakowy sól, pieprz)
alergeny: mleko i produkty pochodne, gorczyca pałka z kurczaka 70g, (pałka z kurczaka, olej rzepakowy, sól, pieprz, papryka mielona słodka), ziemniaki gotowane 100g, surówka z kapusty czerwonej 70g (kapusta czerwona, jabłko, marchew, cebula lub por, olej roślinny, pieprz, sól, sok z cytryny) ciasto zebra 40g (mąka pszenna, soda, cukier, jajka, olej rzepakowy, kakao), owoc 80-110g |
BM: zupa bez śmietany
BG: – muffinka kakaowa 40g (mąka bezglutenowa, olej rzepakowy, cukier, jaja, kakao, soda), owoc 80-110g alergeny: zboża zawierające gluten, jaja
|
D800: – serek śmietankowy bez cukru, mus owocowy bez cukru 15g
– zupa bez śmietany 220ml – pałka z kurczaka 70g, (pałka z kurczaka, olej rzepakowy, sól, pieprz, papryka mielona słodka), ziemniaki gotowane 80g, surówka z kapusty czerwonej 70g (kapusta czerwona, jabłko, marchew, cebula lub por, olej roślinny, pieprz, sól, sok z cytryny) – muffinka kakaowa 40g (mąka bezglutenowa, olej rzepakowy, cukier, jaja, kakao, soda), owoc 80-110g alergeny: zboża zawierające gluten, jaja – kompot bez dodatku cukru
|
Środa | pieczywo mieszane 50g
masło 5g / tłuszcz roślinny 5g szynka 15g mozarella 15g warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) kawa zbożowa 200ml alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i produkty pochodne, sezam i pochodne
|
zupa z czerwoną soczewicą 250ml (czerwona soczewica, przecier pomidorowy, marchew, pietruszka – korzeń, por, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz, śmietanka 30% )
alergeny: mleko i pochodne naleśniki z serem białym i dżemem 2 sztuki (mleko, jaja, mąka pszenna, sól, ser biały półtłusty, cukier, dżem owocowy) alergeny: zboża zawierające gluten, mleko, jaja jogurt owocowy 150ml (mleko, żywe kultury bakterii, owoce, cukier), biszkopty 15g |
BM: – zupa bez śmietany,
– naleśniki z prażownymi jabłkami z cynamonem 2 sztuki (jaja, mąka pszenna, woda, sól, jabłka, cynamon) alergeny: zboża zawierające gluten, jaja – mus owocowo-warzywny 150 ml, biszkopty BG: – naleśniki z mąki bezglutenowej z prażownymi jabłkami z cynamonem 2 sztuki (jaja, mąka bezglutenowa, mleko, sól, jabłka, cynamon) alergeny: mleko, jaja – |
D800: – szynka drobiowa 15g, ser biały chudy 15g
– zupa bez śmietany, 220ml – naleśniki z mąki pełnoziarnistej z prażownymi jabłkami z cynamonem 2 sztuki (jaja, mąka pszenna pełnoziarnista, woda, sól, jabłka, cynamon) – alergeny: zboża zawierające gluten, jaja – jogurt owocowy 150ml (mleko, żywe kultury bakterii, owoce), pieczywko chrupkie 15g – kompot bez dodatku cukru
|
Czwartek | pieczywo mieszane 50g
masło 5g / tłuszcz roślinny 5g krakowska sucha 15g jajko na twardo 25g warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) kakao 200ml alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i produkty pochodne, sezam i poch. |
barszcz ukraiński 250ml (fasola biała, buraki, marchew, pietruszka – korzeń, por, ziemniaki, śmietana 18%, sok z cytryny, olej rzepakowy, natka pietruszki, sól, pieprz, majeranek)
alergeny: mleko i produkty pochodne pulpety 100g (szynka wieprzowa b/kości, jaja, mąka pszenna, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz ) z sosem koperkowym (wywar, mąka pszenna, olej rzepakowy, śmietana 18%, koper, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz), ziemniaki gotowane 100g, surówka z marchwi i jabłka 70g (marchew, jabłko)
kisiel owocowy 150 ml (woda, sok owocowy, mąka ziemniaczana, cukier), chrupki kukurydziane 15g |
BM: – zupa bez śmietany
– sos bez śmietany alergeny: – BG: – pulpety 100g (szynka wieprzowa b/kości, jaja, siemię lniane, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz ) koperek świeży, ziemniaki gotowane 100g, surówka z marchwi i jabłka 70g (marchew, jabłko)
|
D800: – sucha krakowska drobiowa15 g, jajko na twardo 25g,
– zupa bez dodatku śmietany, porcja 220ml – pulpety 100g (szynka wieprzowa b/kości, jaja, siemię lniane, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz ) koperek świeży, ziemniaki gotowane 100g, surówka z marchwi i jabłka 70g (marchew, jabłko) – kompot bez dodatku cukru – kisiel owocowy 150 ml (woda, sok owocowy, mąka ziemniaczana), chrupki kukurydziane 15g
|
Piątek | pieczywo mieszane 50g
masło 5g / tłuszcz roślinny 5g twaróg 15g dżem niskosłodzony 10g warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) kawa zbożowa 200ml alergeny: zboża zawierające gluten, mleko
|
pomidorowa z makaronem 250ml (kurczak świeży, indyk, cebula, marchew, pietruszka, seler, przecier pomidorowy 30%, por, sól, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, makaron , natka pietruszki)
alergeny: zboża zawierające gluten, jaja, seler ryba w cieście 70g (ryba filet – mintaj, miruna, dorsz, mąka pszenna, jajko, mleko, sól, pieprz), ziemniaki 100g, surówka z kapusty kiszonej i jabłka 70g (kapusta kiszona, jabłko, cebula, olej roślinny, sól, pieprz) alergeny: zboża zawierające gluten, ryba, jaja, mleko i pochodne, gorczyca i pochodne bułeczki drożdżowe z owocami 60g (mąka pszenna, jaja, drożdże, masło, cukier, soda, owoce), sok owocowy 150ml |
BM: – ryba saute 70g
BG: makaron bezglutenowy alergeny: seler, – ryba saute 70g – placuszki owsiane z owocami 40g (bezglutenowe płatki owsiane, soda, cukier, jajka, owoce, olej rzepakowy), sok owocowy 150ml |
D800: – twaróg chudy 15g, powidła śliwkowe bez cukru 15g
– zupa porcja 220ml, makaron pełnoziarnisty, – ryba saute gotowana na parze 70g, – ziemniaki 80g, surówka 70g – placuszki owsiane z owocami 40g (bezglutenowe płatki owsiane, soda, cukier, jajka, owoce, olej rzepakowy), sok owocowy 150ml – kompot bez dodatku cukru
|
Dieta bezmleczna (BM): Z diety zostało wyeliminowane mleko i jego produkty.
Do obiadu podawany jest kompot z owoców sezonowych 150ml (woda, jabłka, śliwki, wiśnie, cukier) Do śniadania podawana jest herbata owocowa 150ml
Wykaz składników produktów złożonych z uwzględnieniem alergenów mogących powodować alergię znajduje się w sekretariacie.
Pozostałe diety: jeśli w czwartej kolumnie nie jest wymieniony zmieniony skład to obowiązuje jadłospis z kolumny 2 (obiadowej): Dieta BZBL- Posiłki z wyeliminowanymi alergenami: ziemniaki, laktoza. Podawany jest makaron bezjajeczny, Dieta bez truskawek (BT) – wyeliminowane truskawki, D1000 – dieta o obniżonej wartości energetycznej.