Menu od 15-19.05.2023

Menu od 15-19.05.2023

Jadłospis 15-19 maja 2023r.      

 

 

 

 

Śniadanie/ śniadanie diety (różnice w kolorze czerwonym)

 

Obiad

 

Diety –  bezmleczna

 

POZOSTAŁE DIETY !!! różnice w posiłkach

Poniedziałek

 

pieczywo mieszane 50g

masło 5g / tłuszcz roślinny 5g

płatki kukurydziane z mlekiem 200ml (płatki 15g)

polędwica z indyka 15g

warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka)

alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, soja, sezam i pochodne

krupnik z kaszą jęczmienną 250ml (mięso drobiowe, kasza jęczmienna, marchew, pietruszka – korzeń, por, ziemniaki, sól, ziele angielskie, liść laurowy, olej rzepakowy, natka pietruszki )
alergeny: seler, gluten i pochodnemakaron z serem twarogowym i jabłkiem  200g (makaron pszenny durum, ser twarogowy półtłusty, śmietana 18%, sól, olej rzepakowy, cukier, jabłko, cynamon)
alergeny: gluten i pochodne, jaja, mleko i produkty pochodne

serek homogenizowany 150g (mleko, śmietana, kultury bakterii mlekowych, cukier), owoc 80-110g
alergeny: mleko i pochodne

Makaron z jabłkiem 200g

 

mus owocowy 150ml (owoce) alergeny: –

 

 

 

BZBL: zupa bez ziemniaków

 

mus owocowy 150ml (owoce) alergeny: –

 

Wtorek pieczywo mieszane 50g

masło 5g / tłuszcz roślinny 5g

twaróg 20g

miód 10g

warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka)

kakao 200ml (mleko, kakao, cukier)

alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i produkty pochodne, sezam i pochodne

kapuśniak z ziemniakami 250ml (kiszona kapusta, marchew, pietruszka – korzeń, por, cebula, ziemniaki, koncentrat pomidorowy 30%, olej rzepakowy, sól, pieprz)
alergeny: gorczycafileciki z piersi kurczaka 70g (filet z piersi kurczaka, jaja, bułka tarta, olej rzepakowy, sól), ziemniaki opiekane 100g (ziemniaki, sól, pieprz, papryka słodka, olej rzepakowy), surówka z marchwi i jabłka 70g (marchew, jabłko)

alergeny:  jaja, gluten i pochodne

szarlotka  40g (mąka pszenna, jaja, olej rzepakowy, cukier, soda, jabłka, cynamon), owoc 80-110g
alergeny: gluten i pochodne, jaja

 

 

 

 

 

 

BZBL: zupa bez ziemniaków,

kasza do drugiego dania

 

 

 

Środa pieczywo mieszane 50g

masło 5g / tłuszcz roślinny 5g

jajko na twardo 25 g

krakowska z indyka 15 g

warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka)

kawa zbożowa 200ml (mleko, kawa zbożowa, cukier)

alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, soja, sezam i pochodne

 

 

zupa krem z zielonych warzyw z grzankami z 250ml (wywar mięsno jarzynowy, brokuł, groszek zielony, ziemniaki, koperek, grzanki, masło, cebula,  śmietanka 30%, sól, pieprz, kurkuma) alergeny: gluten i pochodne, mleko i pochodne

kluski śląskie 180g (ziemniaki, mąka ziemniaczana, jaja, sól), fasolka szparagowa z masełkiem i bułeczką 70g (fasolka, masło, sól, bułka tarta pszenna)
alergeny:  zboża zawierające gluten, jaja, mleko i pochodne

owoc 80-110g, chrupki kukurydziane 15g alergeny: –

zupa bez śmietany

 

 

 

BZBL: zupa bez ziemniaków, bez śmietany

 

 

Czwartek pieczywo mieszane 50g

masło 5g / tłuszcz roślinny 5g

schab 15g

ser żółty 15 g

warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka)

kakao 200ml (mleko, kakao, cukier)

alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i produkty pochodne, sezam i pochodne

 

zupa  brokułowa z ziemniakami 250ml (por, marchew, pietruszka – korzeń, brokuły, ziemniak, śmietana 18%, ziele angielskie, olej rzepakowy, sól, pieprz, natka pietruszki)
alergeny: mleko i produkty pochodnegołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym 140g (mięso wieprzowe, ryż biały, cebula, czosnek, kapusta biała, przecier pomidorowy, mąka pszenna, sól, pieprz), ziemniaki gotowane 100g
alergeny: zboża zawierające gluten

kisiel owocowy 150 ml (woda, sok owocowy, mąka ziemniaczana, cukier), biszkopty 15g  alergeny: zboża zawierające gluten, jaja

zupa bez śmietany

 

 

 

BZBL: zupa bez ziemniaków, bez śmietany

 

Piątek pieczywo mieszane 50g

masło 5g / tłuszcz roślinny 5g

ser biały 20g

dżem niskosłodzony 10g

warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka)

mleko 200ml

alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, sezam i pochodne

pomidorowa z ryżem 250ml(kurczak świeży, indyk, cebula, marchew, pietruszka, seler, przecier pomidorowy 30%, por, sól, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, ryż, natka pietruszki)
alergeny: selerryba w panierce 70g (ryba filet – mintaj, miruna, dorsz, mąka pszenna, jajka, sól, pieprz), ziemniaki gotowane 100g, surówka z ogórka kiszonego 70g (ogórek kiszony, cebula, olej rzepakowy)
alergeny: zboża zawierające gluten, ryba, jaja, gorczyca

ciasto z gruszkami  40g (mąka pszenna, cukier, olej rzepakowy,  jajka,  środek spulchniający, gruszki cukier waniliowy), wafle ryżowe 15g
alergeny: gluten i produkty pochodne, jaja

BZBL: ryż gotowany do 2.go dania 100g

 

 

Dieta bezmleczna (BM): Z diety zostało wyeliminowane mleko i jego produkty.

Do obiadu podawany jest kompot z owoców sezonowych 150ml (woda, jabłka, śliwki, wiśnie, cukier)    Do śniadania podawana jest herbata owocowa 150ml

Wykaz składników produktów złożonych z uwzględnieniem alergenów mogących powodować alergię znajduje się w sekretariacie.

Pozostałe diety: jeśli w czwartej kolumnie nie jest wymieniony zmieniony skład to obowiązuje jadłospis z kolumny 2 (obiadowej): Dieta BZBL- Posiłki z wyeliminowanymi alergenami: ziemniaki, laktoza. Podawany jest makaron bezjajeczny, dieta bez wieprzowiny (BWP); Dieta bez truskawek (BT) – wyeliminowane truskawki.