Menu od 15-19.01.2024r.

Menu od 15-19.01.2024r.

Jadłospis 15-19 stycznia 2024r.      

 

 

 

 

Śniadanie/ śniadanie diety (różnice w kolorze czerwonym)

 

Obiad

 

Diety –  bezmleczna

 

POZOSTAŁE DIETY !!! różnice w posiłkach

Poniedziałek

 

pieczywo mieszane 50g

masło 5g / tłuszcz roślinny 5g

pasztet 25g

ser żółty 15g

warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka)

kakao 200ml

alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i produkty pochodne, sezam i poch.

krupnik z kaszą jęczmienną 250ml  (mięso drobiowe, kasza jęczmienna, marchew, pietruszka – korzeń, por, ziemniaki, sól, ziele angielskie, liść laurowy, olej rzepakowy, natka pietruszki )

alergeny: seler, gluten i pochodne

spaghetti bolognese 180g (makaron bezjajeczny z pszenicy, pomidory, mięso mielone wieprzowe, cebula, sól, pieprz, czosnek, bazylia)

alergeny: zboża zawierające gluten

owoc 80-110g, chrupki kukurydziane 15g
alergeny: –

BG: krupnik z ryżem 250ml (mięso drobiowe, ryż marchew, pietruszka – korzeń, por, ziemniaki, sól, ziele angielskie, liść laurowy, olej rzepakowy, natka pietruszki )

alergeny: seler, gluten i pochodne

spaghetti bolognese 180g (makaron bezglutenowy, pomidory, mięso mielone wieprzowe, cebula, sól, pieprz, czosnek, bazylia)

alergeny: –

 

D1000: – spaghetti bolognese 180g (makaron pełnoziarnisty z pomidory, gotowane mięso mielone wieprzowe, cebula, sól, pieprz, czosnek, bazylia)

alergeny: zboża zawierające gluten

–        kompot bez dodatku cukru

 

Wtorek pieczywo mieszane 50g

masło 5g / tłuszcz roślinny 5g

miód 10g

serek śmietankowy 15g

warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka)

kakao 200ml

alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i produkty pochodne, sezam i poch.

zupa jarzynowa z brukselką 250ml (wywar mięsno warzywny, brukselka, marchew, pietruszka – korzeń, por, ziemniaki, olej rzepakowy, śmietana 18%, natka pietruszki, sól, pieprz)
alergeny: mleko i produkty pochodnepałka z kurczaka 70g, (pałka z kurczaka, olej rzepakowy, sól, pieprz, papryka mielona słodka), ziemniaki gotowane 100g, surówka z kapusty czerwonej 70g (kapusta czerwona, jabłko, marchew, cebula lub por, olej roślinny, pieprz, sól, sok z cytryny )

alergeny:-

ciasto ucierane z owocami 40g (mąka pszenna, jaja, owoce, olej rzepakowy, cukier, soda), sok owocowy 150ml
alergeny: gluten i pochodne, jaja, mleko i pochodne

BM: – zupa bez śmietany

 

BG: ciasto bezglutenowe na bazie płatków owsianych z owocami 40g (bezglutenowe płatki owsiane, jaja, olej roślinny, cukier, środek spulchniający)

 

D100: – zupa bez śmietany

–        filet gotowany z kurczaka 80g

–        kompot bez dodatku cukru

 

Środa pieczywo mieszane 50g

masło 5g / tłuszcz roślinny 5g

franfurterki 25g

mozarella 15g

warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka)

kawa zbożowa 200ml

alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i produkty pochodne, sezam i pochodne

 

zupa grochowa 250ml (wywar rosołowo-warzywny, groch, ziemniaki, marchew, cebula, czosnek, sól, pieprz )

alergeny:  seler

naleśniki z serem białym i dżemem  2 sztuki (mleko, jaja, mąka pszenna, sól, ser  biały półtłusty, cukier, dżem owocowy)

alergeny: zboża zawierające gluten, mleko, jaja

owoc 80-110g, wafle ryżowe 16g
alergeny: –

BM: – placuszki owsiane z bananem i musem owocowym 180g (płatki owsiane bezglutenowe, banan, jaja, owoce)

 

BG: placuszki owsiane z bananem i musem owocowym 180g (płatki owsiane bezglutenowe, banan, jaja, owoce)

 

D1000: – placuszki owsiane z bananem i musem owocowym 180g (płatki owsiane bezglutenowe, banan, jaja, owoce)

–        kompot bez dodatku cukru

 

Czwartek pieczywo mieszane 50g

masło 5g / tłuszcz roślinny 5g

wędlina 25g

jajko na twardo 25g

warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka)

kakao 200ml

alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i produkty pochodne, sezam i poch.

 

barszcz ukraiński 250ml (fasola biała, buraki, marchew, pietruszka – korzeń, por, ziemniaki, śmietana 18%, sok z cytryny, olej rzepakowy, natka pietruszki, sól, pieprz, majeranek)

alergeny: mleko i produkty pochodne

gulasz z mięsa indyka w sosie z warzywami 150g (mięso indycze, olej rzepakowy, marchew, cebula, pietruszka, por, groszek zielony, papryka, czosnek, sól,  pieprz, papryka mielona słodka, papryka mielona ostra), ryż 100 g

alergeny: zboża zawierające gluten

budyń waniliowy 150ml (mleko, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, cukier, cukier waniliowy), biszkopty 15g (jaja świeże, mąka pszenna, cukier) alergeny: gluten i pochodne , mleko i pochodne

BM: – zupa bez śmietany

– kisiel owocowy 150ml woda, sok owocowy, mąka ziemniaczana)

 

 

BG: kisiel owocowy 150ml woda, sok owocowy, mąka ziemniaczana)

 

 

D1000:

– zupa bez dodatku śmietany

– gotowane mięso z indyka z warzywami 150g, ryż gotowany 100g,

– kisiel owocowy 150 ml (zamiast budyniu),

– ciasteczka wielozbożowe 15g
– kompot bez dodatku cukru

 

 

 

Piątek pieczywo mieszane 50g

masło 5g / tłuszcz roślinny 5g

twaróg 15g

dżem niskosłodzony 10g

warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka)

kawa zbożowa 200ml

alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, sezam i pochodne

rosół z zacierką 250 ml (mięso z kurczaka, marchew, pietruszka – korzeń, por, makaron bezjajeczny – zacierka, olej rzepakowy, sól, natka pietruszki)
alergeny:  zboża zawierające gluten, mleko i pochodne, jajaryba w panierce 70g (ryba filet – mintaj, miruna, dorsz, mąka pszenna, jajka, sól, pieprz), ziemniaki gotowane 100g, surówka z ogórków kiszonych 70g (ogórki kiszone, cebula, olej rzepakowy)

alergeny: zboża zawierające gluten, ryba, jaja, gorczyca

ciasto dyniowe 40g (mąka pszenna, olej rzepakowy, cukier, jaja, dynia, soda), jogurt naturalny 150ml (jogurt naturalny, żywe kultury bakterii)
alergeny:zboża zawierające gluten, jaja, mleko i pochodne

BG: – makaron bezglutenowy do rosołu

– ryba saute 70g

– ciasto dyniowe bezglutenowe 40g (mąka bezglutenowa, olej rzepakowy, cukier, jaja, dynia, soda)

D1000: – ryba saute gotowana na parze

– ciasto dyniowe bezglutenowe 40g (mąka bezglutenowa, olej rzepakowy, cukier, jaja, dynia, soda)

–        kompot bez dodatku cukru

 

Dieta bezmleczna (BM): Z diety zostało wyeliminowane mleko i jego produkty.

Do obiadu podawany jest kompot z owoców sezonowych 150ml (woda, jabłka, śliwki, wiśnie, cukier)    Do śniadania podawana jest herbata owocowa 150ml

Wykaz składników produktów złożonych z uwzględnieniem alergenów mogących powodować alergię znajduje się w sekretariacie.

Pozostałe diety: jeśli w czwartej kolumnie nie jest wymieniony zmieniony skład to obowiązuje jadłospis z kolumny 2 (obiadowej): Dieta BZBL- Posiłki z wyeliminowanymi alergenami: ziemniaki, laktoza. Podawany jest makaron bezjajeczny, Dieta bez truskawek (BT) – wyeliminowane truskawki, D1000 – dieta o obniżonej wartości energetycznej.

Skip to content