fbpx

Menu do 4.10.2021-8.10.2021

Menu do 4.10.2021-8.10.2021

Jadłospis 4-8 października  2021r.      

 

 

 

 

Śniadanie

 

Śniadanie DIETY

 

Obiad

 

Diety – BCJM i bezmleczna

 

POZOSTAŁE DIETY !!! różnice w posiłkach

Poniedziałek

 

pieczywo  mieszane 50g

masło 5g

wędlina 15 g

ser żółty 15 g

warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka)

 

Mleko 200 ml

alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i produkty pochodne, sezam i pochodne

 

pieczywo  mieszane 50g

tłuszcz roślinny 5g

wędlina 15 g

hummus 15 g

warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka)

 

alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i produkty pochodne, sezam i pochodne

Krupnik z kaszą jęczmienną 250ml (mięso drobiowe, kasza jęczmienna, marchew, pietruszka – korzeń, por, ziemniaki, sól, ziele angielskie, liść laurowy, olej rzepakowy, natka pietruszki )

alergeny: gluten i pochodne

 

Makaron ze szpinakiem, serem i pomidorkamI 160g  (olej rzepakowy, mozzarella, zioła, sól, pieprz, szpinak,  makaron bezjajeczny, śmietanka 30 %, cebula, czosnek, pomidor koktajlowy )

alergeny: gluten i pochodne, mleko i produkty pochodne

 

owoc 100-130g/ wafle ryżowe –18g;   alergeny: –

 

Krupnik z kaszą jęczmienną 250ml (mięso drobiowe, kasza jęczmienna, marchew, pietruszka – korzeń, por, ziemniaki, sól, ziele angielskie, liść laurowy, olej rzepakowy, natka pietruszki )

alergeny: gluten i pochodne

 

Makaron ze szpinakiem z pomidorkamI 160g  (olej rzepakowy, zioła, sól, pieprz, szpinak,  makaron bezjajeczny, cebula, czosnek, pomidor koktajlowy

alergeny: gluten i pochodne ,bez sera i śmietanki

 

 

owoc 100-130g/ wafle ryżowe –18g;   alergeny: –

BZBS – Krupnik bez ziemniaków, makaron bez sera

 

 

Wtorek pieczywo mieszane 50g

masło 5g

ser biały półtłusty z rzodkiewką 15 g

jajko na twardo- 50 g

warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka)

Kawa zbożowa 200 ml (mleko, kawa zbożowa, cukier)

alergeny:  zboża zaw. gluten, mleko i produkty pochodne, jaja,, sezam i pochodne

pieczywo mieszane 50g

tłuszcz roślinny 5g

wędlina drobiowa 15 g

jajko na twardo- 50 g

warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka)

 

alergeny:  zboża zaw. gluten, mleko i produkty pochodne, soja, jaja, sezam i pochodne

Olek: pasta z tuńczyka zamiast jaja

Zupa  kalafiorrowa z zacierką 250ml (, marchew, pietruszka – korzeń, kalafior, śmietana 18%, ziele angielskie, olej rzepakowy, sól, natka pietruszki, zacierka 30 g )

alergeny: gluten i pochodne, jaja, mleko i produkty pochodne

 

Pierś z kurczaka w panierce z siemienia lnianego i płatków kukurydzianych 60 g (filet z piersi kurczaka, jaja, siemie lniane, płatki kukurydziane, olej rzepakowy, sól )  ziemniaki 90g, surówka z marchwi i ogórka kiszonego 70g (ogórek kiszony, marchew)

alergeny: gluten i pochodne, mleko i produkty pochodne, jaja

 

Ciasto drożdżowe 40g (mąka pszenna, jaja, masło, cukier, środek spulchniający) /kisiel z owocami 150 ml

alergeny:  zboża zawierające gluten, jaja,  mleko i produkty pochodne

Zupa kalafiorowa z zacierką 250ml (marchew, pietruszka – korzeń, kalafior, ziele angielskie, olej rzepakowy, sól, natka pietruszki, zacierka bezjajeczna 30 g )

alergeny: gluten i pochodne, bez jaj bez śmietany

 

 

Pierś z kurczaka w panierce z siemienia lnianego i płatków kukurydzianych 60 g (filet z piersi kurczaka, siemie lniane, płatki kukurydziane, olej rzepakowy, sól )  ziemniaki 80g, surówka z marchwi i ogórka kiszonego 70g , ogórek kiszony, marchew)

alergeny: gluten i pochodn, jaja, surówka bez śmietany, pierś z kurczaka bez panierki z jajkiem  

 

 

Ciasto drożdżowe 40g (mąka pszenna, tłuszcz roślinny, cukier, środek spulchniający) / kisiel z owocami 150 ml

alergeny:  zboża zawierające gluten, bez jaj

BZBS – zupa jarzynowa bez ziemniaków

 

BSTR -zupa jarzynowa bez fasolki szparagowej

 

 

BZBS – II danie bez ziemniaków, wymiana – kasza jaglana – 60g  (kasza, sól, olej )

Środa pieczywo mieszane 50g

masło 5 g

pasztet drobiowy 25 g (marchew, mięso drobiowe,  cebula, jajko, sól, pieprz, bułka tarta,  czosnek, majeranek, kurkuma)

dżem niskosłodzony 10 g

warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka)

Kakao 200 ml (mleko, kakao, cukier)

alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne,  sezam i pochodne, jaja

 

pieczywo mieszane 50g

tłuszcz roślinny 5 g

pasztet drobiowy 25 g (marchew, mięso drobiowe,  cebula, jajko, sól, pieprz, bułka tarta,  czosnek, majeranek, kurkuma)

dżem niskosłodzony 10 g

warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka)

 

alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne,  sezam i pochodne;  bez jajka

Zupa ziemniaczana 250 ml (ziemniaki, marchew, pietruszka – korzeń, por, kiełbasa drobiowa, olej rzepakowy, śmietana 18%, cebula, sól, pieprz )

alergeny: mleko i produkty pochodne, soja

 

Leczo warzywne 110g (marchew, cebula, cukinia, por, papryka, czosnek, sól, pieprz, pomidor, olej rzepakowy)  z ryżem 60 g (ryż, sól, olej rzepakowy)

alergeny: –

 

 

Koktajl owocowo- mleczny 200 ml / chrupki kukurydziane 15 g

alergeny: mleko i produkty pochodne

Zupa ziemniaczana 250 ml (ziemniaki, marchew, pietruszka – korzeń, por, kiełbasa drobiowa, olej rzepakowy, cebula, sól, pieprz )

alergeny soja , bez śmietany

 

 

Leczo warzywne 110g (marchew, cebula, cukinia, por, papryka, czosnek, sól, pieprz, pomidor, olej rzepakowy)  z ryżem 60 g (ryż, sól, olej rzepakowy)

alergeny: –

 

 

Koktajl owocowy 200 ml / chrupki kukurydziane 15 g

alergeny: koktajl bez banana i cytrusów

BZBS: Zupa z kluskami lanymi zamiast ziemniaków (mąka pszenna + jajko)

 

 

BWP- kiełbasa drobiowa w zupie

 

 

Czwartek pieczywo mieszane 50g

masło 5g

frankfuterki 30g

pasta paprykowo- marchewkowa 15 g (marchew, papryka  czerwona, cebula, czosnek, sól, pieprz, zioła prowansalskie, pomidor, olej rzepakowy)

warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka)

 

Mleko 200 ml

alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne,soja i pochodne, sezam i pochodne

 

pieczywo mieszane 50g

tłuszcz roślinny 5g

frankfuterki 30g

pasta paprykowo- marchewkowa 15 g (marchew, papryka  czerwona, cebula, czosnek, sól, pieprz, zioła prowansalskie, pomidor, olej rzepakowy)

warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka)

 

alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne,soja i pochodne, sezam i pochodne

Zupa ogórkowa z ryżem 250ml  (ogórek kwaszony, marchew, pietruszka – korzeń, por, ryż, śmietana 12%, olej rzepakowy sól,  pieprz)

alergeny: mleko i produkty pochodne, gorczyca

 

Gulasz wieprzowo – warzywny 120 g (mięso wieprzowe, olej rzepakowy, marchew, cebula, pietruszka, por, groszek zielony, papryka, czosnek, sól,  pieprz, papryka mielona słodka, papryka mielona ostra), ziemniaki puree 90g (ziemniaki, sól,)

alergeny: jaja,mleko i produkty pochodne

 

Owoc 100-130g /serek homogenizowany  150g

alergeny: mleko i produkty pochodne

Zupa ogórkowa z ryżem 250ml  (ogórek kwaszony, marchew, pietruszka – korzeń, por, ryż, olej rzepakowy sól,  pieprz)S

alergeny: gorczyca,  bez śmietany

 

 

Gulasz wieprzowo – warzywny 120 g (mięso wieprzowe, olej rzepakowy, marchew, cebula, pietruszka, por, groszek zielony, papryka, czosnek, sól,  pieprz, papryka mielona słodka, papryka mielona ostra), ziemniaki puree 90g (ziemniaki, sól) alergeny: –

 

Owoc 100-130g / pieczywo chrupkie 16g alergeny: gluten, sezam

BWP: gulasz drobiowo-warzywny, bez wieprzowiny

 

BSTR: gulasz bez groszku

 

BZBS: makaron z mąki durum zamiast ziemniaków, 70g

Piątek pieczywo mieszane 50g

masło 5g

schab 15g

ser żółty 15g

warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka)

 

Kawa zbożowa 200 ml (mleko, kawa zbożowa, cukier)

alergeny: zboża zawierające gluten, soja,  mleko i produkty pochodne, sezam i pochodne

pieczywo mieszane 50g

tłuszcz roślinny 5g

schab 15g

hummus 15g

warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka)

 

alergeny: zboża zawierające gluten, soja,  mleko i produkty pochodne, sezam i pochodne

Rosół z makaronem 250ml (kurczak świeży, indyk, cebula, marchew, pietruszka, seler, por, sól, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, makaron nitki- 40g , natka pietruszki)

alergeny: gluten i pochodne, jaja, seler

 

Paluszki rybne pieczone 60 g (ryba filet z miruny, dorsza lub mintaja, jaja, mąka pszenna, olej rzepakowy, sól, pieprz, bułka tarta), ziemniaki pieczone 100g (ziemniaki, sól, majeranek, olej, papryka słodka), surówka z kapusty pekińskiej 70g (kapusta pekińska, papryka czerwona, kukurydza, cebula, olej rzepakowy, sól )

alergeny: gluten i produkty pochodne, jaja

 

Piernik z jabłkami i rodzynkami 50g (jaja, kakao, rodzynki, jabłko, mąka pszenna, olej rzepakowy, cukier, miód, środek spulchniający, przyprawa do piernika)/ jogurt naturalny 150 g

alergeny: gluten i produkty pochodne, jaja

Rosół z makaronem 250ml (kurczak świeży, indyk, cebula, marchew, pietruszka, seler, por, sól, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, makaron nitki bezjajeczny- 40g , natka pietruszki)

alergeny: gluten i pochodne, seler

 

Paluszki rybne pieczone 60 g (ryba filet z miruny, dorsza lub mintaja, mąka pszenna, olej rzepakowy, sól, pieprz, bułka tarta), ziemniaki pieczone 100g (ziemniaki, sól, majeranek, olej, papryka słodka), surówka z kapusty pekińskiej 70g (kapusta pekińska, papryka czerwona, kukurydza, cebula, olej rzepakowy, sól )

alergeny: gluten i produkty pochodne, bez jaja

 

Piernik z jabłkami i rodzynkami 50g (kakao, rodzynki, jabłko, mąka pszenna, olej rzepakowy, cukier, miód, środek spulchniający, przyprawa do piernika)/  kisiel owocowy 150 g

alergeny: gluten i produkty pochodne, bez jaja

BZBS: ryż paraboliczny – 50 g + marchew pieczona (30 g )  zamiast ziemniaków pieczonych

 

BR:  zamiast paluszków rybnych- Placuszki cukiniowo marchwiowe 80g (cukinia, marchew, jajo, mąka kukurydziana, sól, pieprz, majeranek), ziemniaki pieczone 100g (ziemniaki, sól, majeranek, olej, papryka słodka), surówka z kapusty pekińskiej 70g (kapusta pekińska, papryka czerwona, kukurydza, cebula, olej rzepakowy, sól )

alergeny: gluten i produkty pochodne, jaja

Dieta BCJM* Posiłki z wyeliminowanymi wymienionych alergenami: jaja, cytrusy (również w serkach, jogurtach, itp.), banany, mleko. Podawany jest makaron bezjajeczny.

Dieta bezmleczna (BM): Z diety zostało wyeliminowane mleko i jego produkty.

Do obiadu podawany jest kompot z owoców sezonowych 150ml (woda, jabłka, śliwki, wiśnie, cukier)

Do śniadania podawana jest herbata owocowa 150ml

Wykaz składników produktów złożonych z uwzględnieniem alergenów mogących powodować alergię znajduje się w sekretariacie.

Pozostałe diety: jeśli w czwartej kolumnie nie jest wymieniony zmieniony skład to obowiązuje jadłospis z kolumny 2 (obiadowej): dieta bez ziemniaków i białego sera (BZBS); dieta bez wieprzowiny (BWP); dieta bez ryby (BR); dieta bez strączków (BSTR)