Jadłospis 17-21 lipca 2023r.
|
Śniadanie/ śniadanie diety (różnice w kolorze czerwonym) |
Obiad |
Diety – bezmleczna |
POZOSTAŁE DIETY !!! różnice w posiłkach |
Poniedziałek
|
pieczywo mieszane 50g
masło 5g / tłuszcz roślinny 5g szynka 15g mozarella 15 g warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) kawa zbożowa 200ml (mleko, kawa zbożowa, cukier) alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, soja, sezam i pochodne |
żurek z ziemniakami i kiełbasą 250 ml (żur, ziemniaki, marchew, pietruszka – korzeń, por, kiełbasa, czosnek, pietruszka zielona, śmietana 18%, majeranek, olej rzepakowy, sól, pieprz)
alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i pochodne makaron z brokułem w sosie śmietanowym 200g (olej rzepakowy, brokuł. zioła, sól, pieprz, makaron bezjajeczny, śmietanka 30%, cebula, czosnek ) alergeny: gluten i pochodne, mleko i produkty pochodne owoc 80-110g, wafle ryżowe 16g |
zupa bez śmietany
|
BZBL: zupa bez śmietany, bez ziemniaków
|
Wtorek | pieczywo mieszane 50g
masło 5g / tłuszcz roślinny 5g ser biały 20g miód 10g warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) kakao 200ml (mleko, kakao, cukier) alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i produkty pochodne, sezam i pochodne |
zupa z czerwoną soczewicą 250ml (czerwona soczewica, przecier pomidorowy, marchew, pietruszka – korzeń, por, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz, śmietanka 30% )
alergeny: mleko i pochodne gulasz z mięsa indyka w sosie warzywnym 80g (mięso indycze, olej rzepakowy, cebula, marchewka, pietruszka, cukinia, czosnek, sól, pieprz), ryż paraboliczny 100 g alergeny: – ciasto jogurtowe z owocami 40g (mąka pszenna, jogurt, jaja, masło, cukier, soda, owoce), sok owocowy 150 ml |
zupa bez śmietany
ciasto z owocami 40g (mąka pszenna, olej rzepakowy, ksylitol, jaja, owoce, soda) |
BZBL: zupa bez śmietany
|
Środa | pieczywo mieszane 50g
masło 5g / tłuszcz roślinny 5g jajko 25 g krakowska z indyka 15 g warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, soja, sezam i pochodne
|
barszcz ukraiński 250ml (fasola biała, buraki, marchew, pietruszka – korzeń, por, ziemniaki, śmietana 18%, sok z cytryny, olej rzepakowy, natka pietruszki, sól, pieprz, majeranek)
alergeny: mleko i produkty pochodne kluski śląskie z okrasą z cebulki 160g (ziemniaki, mąka ziemniaczana, jaja, sól, cebula, olej rzepakowy), kalafior gotowany z masełkiem i bułeczką 70g (kalafior, masło, sól, bułka tarta pszenna) kisiel owocowy 150 ml (woda, sok owocowy, mąka ziemniaczana, cukier), herbatniki 15g (mąka pszenna, olej rzepakowy, substancja spulchniająca – węglan sodu) |
zupa bez śmietany
kluski śląskie z okrasą z cebulki 160g (ziemniaki, mąka ziemniaczana, jaja, sól, cebula, olej rzepakowy), kalafior gotowany z masełkiem i bułeczką 70g (kalafior, olej rzepakowy, sól, bułka tarta pszenna) |
BZBL: zupa bez ziemniaków, bez śmietany
kluski śląskie z okrasą z cebulki 160g (ziemniaki, mąka ziemniaczana, jaja, sól, cebula, olej rzepakowy), kalafior gotowany z masełkiem i bułeczką 70g (kalafior, olej rzepakowy, sól, bułka tarta pszenna) |
Czwartek | pieczywo mieszane 50g
masło 5g / tłuszcz roślinny 5g twaróg z rzodkiewką 25 g sucha krakowska 20 g warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) kakao 200ml (mleko, kakao, cukier) alergeny: zboża zawierające gluten, soja, mleko i produkty pochodne, sezam i pochodne
|
kapuśniak ze słodkiej kapusty z ziemniakami 250ml (kapusta, marchew, pietruszka – korzeń, kiełbasa, por, cebula, ziemniaki, koncentrat pomidorowy 30%, olej rzepakowy, sól, pieprz) alergeny: gorczyca, soja schab pieczony 70g (wieprzowina – schab b/kości, cebula, olej rzepakowy, sól, pieprz), kasza jęczmienna 100g, mizeria 70g (ogórki świeże, śmietana 12%, sól, pieprz, koperek świeży) alergeny: mleko i produkty pochodne, zboża zawierające gluten jogurt owocowy 150ml (mleko, żywe kultury bakterii, owoce, cukier), pałki kukurydziane 15g |
ogórki świeże 70g (ogórki świeże, sól, pieprz, koperek świeży) – bez śmietany
mus owocowy 150ml alergeny:
|
BZBL: zupa bez ziemniaków
mus owocowy 150ml alergeny:
|
Piątek | pieczywo mieszane 50g
masło 5g / tłuszcz roślinny 5g ser żółty 20g dżem niskosłodzony 10g warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) mleko 200ml alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, sezam i pochodne
|
pomidorowa z ryżem 250ml (kurczak świeży, indyk, cebula, marchew, pietruszka, seler, przecier pomidorowy 30%, por, sól, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, makaron bezjajeczny, natka pietruszki)
alergeny: gluten i pochodne, seler ryba w cieście 70g (ryba filet – mintaj, miruna, dorsz, mąka pszenna, jajko, mleko, sól, pieprz), ziemniaki 100g, surówka z kapusty czerwonej 70g (kapusta czerwona, jabłko, marchew, cebula lub por, olej roślinny, pieprz, sól, sok z cytryny) muffinki waniliowe 40g (mąka pszenna, soda, cukier, jajka, olej rzepakowy, wanilia), owoc 80-110g |
muffinki waniliowe 40g (mąka pszenna, soda, ksylitol, jajka, olej rzepakowy, wanilia) |
BZBL: makaron gotowany do 2.go dania 100g
muffinki waniliowe 40g (mąka pszenna, soda, ksylitol, jajka, olej rzepakowy, wanilia) |
Dieta bezmleczna (BM): Z diety zostało wyeliminowane mleko i jego produkty.
Do obiadu podawany jest kompot z owoców sezonowych 150ml (woda, jabłka, śliwki, wiśnie, cukier) Do śniadania podawana jest herbata owocowa 150ml
Wykaz składników produktów złożonych z uwzględnieniem alergenów mogących powodować alergię znajduje się w sekretariacie.
Pozostałe diety: jeśli w czwartej kolumnie nie jest wymieniony zmieniony skład to obowiązuje jadłospis z kolumny 2 (obiadowej): Dieta BZBL- Posiłki z wyeliminowanymi alergenami: ziemniaki, laktoza. Podawany jest makaron bezjajeczny, dieta bez wieprzowiny (BWP); Dieta bez truskawek (BT) – wyeliminowane truskawki.