Jadłospis 2-5 maja 2023r.
|
Śniadanie/ śniadanie diety (różnice w kolorze czerwonym) |
Obiad |
Diety – bezmleczna |
POZOSTAŁE DIETY !!! różnice w posiłkach |
Wtorek | pieczywo mieszane 50g
masło 5g / tłuszcz roślinny 5g mozzarella 20 g wędlina drobiowa 15g warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) kakao 200ml (mleko, kakao, cukier) alergeny: zboża zaw. gluten, mleko i produkty poch., soja, sezam i poch. |
krupnik z kaszą jęczmienną 250ml (mięso drobiowe, kasza jęczmienna, marchew, pietruszka – korzeń, por, ziemniaki, sól, ziele angielskie, liść laurowy, olej rzepakowy, natka pietruszki )
alergeny: seler, gluten i pochodne
makaron z serem twarogowym i truskawkami 200g (makaron pszenny durum, ser twarogowy półtłusty, śmietana 18%, sól, olej rzepakowy, cukier, truskawki) bułki pszenne z szynką 1 szt. (bułka pszenna, masło, wędlina) / sok owocowy 150ml |
makaron z truskawkami 200g (makaron pszenny durum, sól, olej rzepakowy, cukier, truskawki) alergeny: gluten i pochodne, jaja, mleko i produkty pochodne
|
BZBL: Zupa bez śmietany, zupa bez ziemniaków,
|
Czwartek | pieczywo mieszane 50g
masło 5g / tłuszcz roślinny 5g jajko na twardo 25g kiełbaska krakowska 20 g warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) kawa zbożowa 200ml (mleko, kawa zbożowa, cukier) alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty poch., jaja, sezam i poch, soja |
zupa jarzynowa z brokułami 250ml (wywar mięsno warzywny, brokuły, marchew, pietruszka – korzeń, por, ziemniaki, olej rzepakowy, śmietana 18%, natka pietruszki, sól, pieprz ) alergeny: mleko i produkty pochodne
kotlet mielony 70g (mięso wieprzowe, bułka czerstwa, jaja, bułka tarta, cebula, olej roślinny, sól, pieprz), ziemniaki gotowane 100g, surówka z kapusty pekińskiej 70g (kapusta pekińska, papryka, cebula, oliwa z oliwek, sól, pieprz) alergeny: zboża zawierające gluten, jaja jogurt naturalny 150ml (mleko, kultury bakterii) /owoc 80-110g |
zupa bez śmietany
mus owocowy 150ml, chrupki kukurydziane 15g |
BZBL: Zupa bez śmietany, zupa bez ziemniaków
– Kasza wiejska 100g do 2.go dania
mus owocowy 150ml, chrupki kukurydziane 15g |
Piątek | pieczywo mieszane 50g
masło 5g / tłuszcz roślinny 5g ser twarogowy 20g dżem niskosłodzony 10g warzywa 40g (sałata, ogórki, pomidory, papryka) mleko 200ml alergeny: zboża zawierające gluten, mleko i produkty pochodne, sezam i pochodne
|
pomidorowa z makaronem 250ml (kurczak świeży, indyk, cebula, marchew, pietruszka, seler, przecier pomidorowy 30%, por, sól, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, makaron bezjajeczny z pszenicy durum, natka pietruszki)
alergeny: seler ryba panierowana 70g (ryba filet – mintaj/ miruna, bułka tarta pszenna, jajko, mleko, sól, pieprz), ziemniaki gotowane 100g; surówka z kapusty kiszonej i jabłka 70g (kapusta kiszona, jabłko, cebula, olej roślinny, sól, pieprz) ciasto drożdżowe 40g g (mąka pszenna, jaja, masło, cukier, drożdże, rodzynki) / rodzynki 15g |
ciasto drożdżowe 40g g (mąka pszenna, jaja, olej rzepakowy, cukier, drożdże) / rodzynki 15g
|
BZBL: ryż gotowany do 2.go dania 100g
ciasto drożdżowe 40g g (mąka pszenna, jaja, olej rzepakowy, cukier, drożdże) / rodzynki 15g
|
Dieta bezmleczna (BM): Z diety zostało wyeliminowane mleko i jego produkty.
Do obiadu podawany jest kompot z owoców sezonowych 150ml (woda, jabłka, śliwki, wiśnie, cukier) Do śniadania podawana jest herbata owocowa 150ml
Wykaz składników produktów złożonych z uwzględnieniem alergenów mogących powodować alergię znajduje się w sekretariacie.
Pozostałe diety: jeśli w czwartej kolumnie nie jest wymieniony zmieniony skład to obowiązuje jadłospis z kolumny 2 (obiadowej): Dieta BZBL- Posiłki z wyeliminowanymi alergenami: ziemniaki, laktoza. Podawany jest makaron bezjajeczny, dieta bez wieprzowiny (BWP); Dieta bez truskawek (BT) – wyeliminowane truskawki.